in

Tornadi v ZDA za seboj pustili 365 kilometrov dolg pas uničenja

Tornadi, ki so konec prejšnjega tedna divjali po ZDA, so skupaj z neurji največ škode povzročili v zvezni državi Kentucky, od koder poročajo o najmanj 80 smrtnih žrtvah.

Iskalna akcija na reki Dragonja

Ameriški predsednik ZDA Joe Biden je za zvezno državo Kentucky že razglasil izredne razmere in ukazal sprostitev pomoči za območja, ki so jih tornadi najbolj prizadeli. Guverner Kentuckyja Andy Beshear je izrazil upanje, da jim bo v reševalnih akcijah uspelo najti preživele, a hkrati dodal, da bi se lahko število smrtnih žrtev povzpelo čez 100. Kot je še dejal, so tornadi za seboj pustili 365 kilometrov dolg pas uničenja, poroča BBC. Na tisoče ljudi je ostalo brez strehe nad glavo.

Kot so poročali ameriški mediji, je škodo v divjanju tornadov utrpelo šest zveznih držav, najhuje je bilo prav v Mayfieldu v Kentuckyju. V mestu so do tal porušeni celotni stanovanjski bloki, uničeni so številni domovi in poslopja. Šlo naj bi za najhujše tornade v zgodovini te zvezne države, škoda pa je po oceni guvernerja še večja, kot so pričakovali.

Oznake