in

Topovi čakajo na mraz; snežna kontrola 30. decembra

Tekmi za zlato lisico sta predvideni za 8. in 9. januar. Foto: Reuters

Tokrat mariborski prireditelji pričakujejo, da bodo smučarke tekmovale na klasični progi s ciljem na snežnem stadionu. Za zdaj gre organizatorjem na roke tudi vreme, čeprav bi si želeli malce nižje temperature. Pri Arehu je več kot meter snega, zasnežen snežni stadion in 40 topov ob progi pa čakajo na večji mraz.

Na Pohorju že dolgo v začetku decembra ni bilo takšne zimske pravljice, vseeno pa organizatorji 58. Zlate lisice po sneženju nestrpno pogledujejo v nebo. Pričakovali so vsaj 48 ur mraza, dobili pa vsaj 20 centimetrov snega. A novi sneg je le dobro namočil smučišče, za tekmovanje pa Zlata lisica potrebuje sneženje iz topov.

Zaupamo Marpromu, da mu bo uspelo narediti sneg, zato smo v pričakovanju mraza vse sile usmerili v druge priprave. Smo optimisti, saj tudi trženjske dejavnosti potekajo po načrtu. Snežna kontrola bo 30. decembra, do takrat mora biti na progi dovolj snega za sklepno pripravo proge po novem letu,” je sporočil Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega odbora, ki seveda pričakuje, da bo snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Markus Mayr prižgal zeleno luč veleslalomu in slalomu 8. in 9. januarja.

Izboljšano zasneževanje, a potreben je mraz
Bernard Majhenič
, direktor Marproma, je dodal: “Zasneževalni sistem smo od lani močno izboljšali. Po celotni dolžini proge smo razporedili 40 topov in kupili nove vodne črpalke, ki so do petkrat močnejše od starih. Vsi topovi so avtomatski, tako da se vključijo, ko je primerno nizka temperatura, vsaj minus tri stopinje Celzija. Izkoristili bomo vsako sekundo, ko bo vreme dopuščalo zasneževanje.

Vodja smučišč Marko Rataj pa pravi, da je na Arehu meter novega snega in odlična smuka: “Zato smo lahko še povečali zmogljivost zasneževalnega sistema na progi za Zlato lisico. Do Trikotne jase smo naredili že dobro podlago, spodaj pa računamo, da bomo lahko zasneževali vsaj ponoči. Čeprav bo prišla še odjuga, verjamem, da bo dovolj časa in mraza za pripravo celotne proge do doline.

Tudi vodja tekmovanja Mitja Dragšič je bil v izjavi za STA optimističen: “Dobro je, a smo vseeno na 300 metrih nadmorske višinske, govorimo o spodnjem delu terena, ki je glavni za Zlato lisico.” “Seveda, naravni sneg je dobrodošel, vzdušje je zimsko, ni pa še zimske idile v sami ciljni areni,” je še dodal.

Različica B letos še ni mogoča
Do Trikotne jase je tako, kot mora biti, spodaj pa še to ni to, kar bi si želeli. Imamo še nekaj časa na razpolago, verjamem, da se bo trend obrnil. Za zasneževanje izkoriščamo vsako možno nočno uro, nočne temperature so bile mejne minus dva, tri, niso pa to še temperature, ki bi zagotovile dobro kakovost umetnega snega. Spustiti bi se morale vsaj pet pod ničlo, da bi pripravili dovolj snega. Predvsem količina še ni zadostna,” je glavni izziv predstavil Dragšič.

Mariborski organizatorji so veliko pričakovali od alternativne trase tekmovalne proge, tako imenovane različice B, med vrhom Habakuka in Trikotno jaso, ki bi bila primerna za izvedbo tekem svetovnega pokala v primeru pomanjkanja snega v dolini. “Alternativna proga letos še ne pride v poštev,” je povedal Dragšič. Po njegovih besedah se zemeljska dela še niso končala do datuma, ki je dovoljeval, da bi na progo lahko računali za januarsko tekmo.

Drevje so posekali, morali pa bi še umakniti štore. Naslednje leto je to gotovo izvedljivo, letos pa še ne, razen če bi bilo več kot meter naravnega snega, ampak tega na vidiku ni … Vse se dela pri različici A, ki bo vedno prva možnost; torej dol v dolino in s ciljem v ciljni areni. To je naš prvi cilj,” je sklenil Dragšič.