in

Tokratni petkov protest v znamenju 30. obletnice ženskih demonstracij

Petkovi protestniki so se tudi danes zbrali na Trgu republike. Tokrat je protest potekal v znamenju 30. obletnice ženskih demonstracij, kjer so ženske zahtevale ohranitev svojih pravic v zvezi s svobodnim odločanjem o rojstvu otrok, so sporočili iz Protestne ljudske skupščine in opozorili, da je kršenje ženskih pravic v Sloveniji prisotno še danes.

Med govorci je bila tudi Živa Vidmar, ki je 30 let nazaj sodelovala v demonstracijah. “V demokraciji mora biti ženska samostojna pri odločanju, nad njo ne sme biti nobene prisile, ne moške, ne državne. Zdi se mi, da bomo morale ženske in moški, ki se prištevajo k demokratično usmerjenim ljudem, spet iti na ulice … Mar nismo danes, 17. decembra 2021, že na tretjih ženskih demonstracijah?” se je med drugim vprašala.

Protest pa je potekal tudi v luči današnjega glasovanja o interpelaciji ministra za okolje Andreja Vizjaka. “V zadnjem letu in pol neti vse več škandalov, s svojimi dejanji pa vseskozi povzroča neznosno škodo, ne samo okolju, temveč tudi na drugih področjih,” so opozorili. izpostavili so predvsem afero Glupi davki. Ob tem so poudarili, da od poslancev pričakujejo odgovorno ravnanje in podporo interpelaciji, saj se lahko po njihovih besedah le tako prekine zloraba oblasti in položaja.

Izvedli pa so tudi zadnjo v seriji javnih tribun, na kateri so sogovorniki tokrat razpravljali o dostopnosti javnega zdravstva. Med govorci so bili predsednik združenja ZaNas Dušan Keber, predsednica društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden, članica skupščine ZZZS Nevenka Lekše, direktor združenja zdravstvenih zavodov Marjan Pintar in predsednica društva anonimnih alkoholikov Jasna Čuk.

Govorci so se strinjali, da so v Sloveniji glavne zdravstvene problematike predvsem dolge čakalne dobe, kadrovski primanjkljaji in razmerje med zasebnim in javnim zdravstvom.