in

Tihi skok v Neretvo: 28. obletnica rušenja mostarskega mostu

V Mostarju se danes spominjajo rušenja znamenitega starega mostarskega mostu iz 16. stoletja. 28. obletnico rušenja mostu so Mostarčani obeležili s tradicionalnim tihim skokom v Neretvo ob 10:16.

Mostarčani — predvsem osnovnošolski in srednješolski otroci, njihovi starši in učitelji — so se danes zbrali na obnovljenem Starem mostu, kjer so natanko 28 let po njegovem rušenju ob 10:16 simbolično zadonele sirene, ki so med vojno naznanjale nevarnost. Zbrani so v reko Neretvo metali naglje, temu pa je sledil tradicionalni “tihi skok” v Neretvo brez aplavza.

Predsednik kluba skakalcev “Mostari” Lorens Listo je za N1 Sarajevo povedal, da je bil letošnji skok z 20 metrov visokega mostu, nekoliko težji zaradi vodostaja, a da so tamkajšnji skakalci vajeni vseh razmer. Ob tem je dodal, da mora spomin na dogodke iz leta 1993 ostati živ.

“Otroci morajo vedeti, kdo je to naredil in zakaj. Upam, da se to ne bo nikoli več ponovilo. Tudi zame je to najbolj žalosten dan. Med vojno sem bil tu in spomnim se vsega. Imel sem veliko čast skakati na otvoritvi obnovljenega Starega mostu in to je bil eden od najsrečnejših dni mojega življenja,” je dejal.

Mostar podrt
Foto : PROFIMEDIA

Simbol Bosne in Hercegovine

Stari mostarski most, ki tudi danes povezuje dva dela mesta in so ga zgradili po naročilu sultana Sulejmana Veličastnega med leti 1557 in 1566, je predstavljal enega največjih gradbenih podvigov tistega časa in je bil največja tovrstna konstrukcija na svetu. Načrt za most je naredil istanbulski arhitekt Mimar Hajrudin. Gre sicer za enega najpomembnejših kulturnozgodovinskih spomenikov ter simbolov tako mesta Mostar kot Bosne in Hercegovine. Ob mostu sta pomembna tudi podporna stolpa Halebija in Tara, ki sta bila namenjena čuvajem mostu. V času turške vladavine sta služila kot skladišče orožja.

Foto : BOBO

Po 20-dnevnem bombardiranju je bil skoraj 430 let star most dokončno porušen 9. novembra 1993 ob 10:16 uri. Porušeno je bilo tudi celotno Staro mestno jedro, nekaj džamij, medres in edini hamam v Bosni in Hercegovini.

Obnovo, ki so jo pričeli leta 2003, so sofinancirali Turčija, Hrvaška, Italija, Nizozemska, Svetovna banka, Evropska banka za obnovo in razvoj ter mesto Mostar. Most, ki zgodovinsko velja za enega najlepših primerov balkansko-islamske arhitekture, je bil ponovno odprt leta 2004, leta 2005 pa uvrščen na UNESCO-ov seznam kulturne dediščine.