in

Telemach letos prek magične meje četrt milijarde evrov prihodkov

Telemach je s tretjinskim tržnim deležem največji ponudnik širokopasovnega interneta v Sloveniji, najhitreje rastoči ponudnik mobilne telefonije, ima tudi največjo pokritost s 5G-omrežjem, ki so ga letos vzpostavili v 50 krajih, je povedal predsednik uprave telekomunikacijskega podjetja Adrian Ježina. Letos bodo ustvarili več kot 250 milijonov evrov prihodkov, izziv pa ostaja ponekod slabša pokritost, ki jo želijo popraviti z gradnjo novih baznih postaj.

Telemach je z 31,75-odstotnim tržnim deležem prvi med ponudniki širokopasovnega interneta v Sloveniji. Tržni delež se je lani, med epidemijo precej povečal, pove predsednik uprave Adrian Ježina. “Najbolj nas veseli, da so ljudje v času zaprtja, ko so močno potrebovali internet, izbrali nas.”

5G v 50 krajih po državi

Podjetje je tudi najhitreje rastoči ponudnik mobilne telefonije, kjer pokriva četrtino uporabnikov. Ima tudi največjo pokritost s 5G-omrežjem. Po zanj uspešni aprilski dražbi frekvenc je začel postavljati 5G-omrežje, in sicer na dveh frekvenčnih področjih 700 MHz ter 3.500 MHz. Začeli so v Ljubljani in drugih večjih slovenskih mestih, zdaj pa se širijo tudi že na manjša.

Kot je povedal Ježina, so precej prehiteli letošnje načrte pri vzpostavitvi 5G-omrežja na urbanih območjih in tako ta čas pokrivajo že 50 slovenskih krajev ter s tem več kot 45 odstotkov populacije. Pospešeno gradnjo bodo nadaljevali tudi prihodnje leto, je napovedal.

Adrian Ježina Telemach
Foto : Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Velika vlaganja v mobilno omrežje

Izziv ostaja pokritost, kjer – kot priznava Ježina, imajo luknje. Te poskušajo zapolniti z gradnjo novih baznih postaj. “V zadnjih petih letih smo število baznih postaj praktično podvojili, imamo jih več kot 900,” je povedal. “Naš cilj je z lastno infrastrukturo pokriti vso Slovenijo. Lovimo konkurenco.”

Telemach bo v svoje mobilno omrežje v prihodnjih letih vložil več kot 100 milijonov evrov.

Več kot četrt milijarde prihodkov

Telemach bo tako letos ustvaril več kot 250 milijonov evrov prihodkov. Natančnejše ocene prihodkov za iztekajoče se leto Ježina ni želel izdati, prav tako ne poslovnega izida.

Dejal pa je, da tudi na telekomunikacijsko podjetje vplivajo logistične prepreke, ki izhajajo iz vsesplošnega pojava ozkih grl v dobavnih verigah v času okrevanja po epidemiji ter naraščajočih stroškov energije. Samo strošek elektrike se podjetju povečuje za več milijonov evrov, je dejal.

Pohvalil je ambicije Slovenije na področju digitalizacije, kjer po njegovem mnenju celotna Evropa potrebuje pospešek. “Azija in ZDA sprintajo, Evropa pa s počasnim korakanjem v tej smeri zaostaja. Slovenija ima na tem področju, denimo v segmentu umetne inteligence in blockchaina, velike ambicije, kar se mi zdi pravilno. Mislim, da bo treba pospešiti tempo sprememb v vsej regiji.”