in

Telekom Slovenije opušča dobavo elektrike, Gen-I in Petrol iščeta nove stranke

Foto: EPA

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije je svojo ponudbo razširil z dobavo električne energije konec leta 2016, torej pred petimi leti. Da bodo s 1. januarjem 2022 prenehali dobavo električne energije končnim uporabnikom, so iz družbe sporočili danes (sreda). Svojim naročnikom so sporočili, da jim s tem dnem odpovedujejo pogodbeno razmerje, novega dobavitelja pa naj si čim prej poiščejo sami. Prehod k drugemu dobavitelju lahko namreč traja dlje časa, tudi do mesec dni.

Uporabniki, ki do letošnjega 31. decembra ne bodo sklenili pogodbe z novim dobaviteljem električne energije, bodo skladno z energetsko zakonodajo s 1. januarjem 2022 prešli na sistem zasilne oskrbe. To pomeni, da jim bo dobavo električne energije zagotavljal Sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo (Sodo).

Vendar je cena električne energije v sistemu zasilne oskrbe višja od ponudb dobaviteljev električne energije, zato je še toliko bolj pomembno, da se menjava dobavitelja uredi čim prej, še piše v sporočilu Telekoma Slovenije. Postopek menjave dobavitelja električne energije je po korakih predstavljen na spletnih straneh Agencije za energijo in na spletnih straneh Soda.

Gen-I: Pripravljeni smo poskrbeti za Telekomove odjemalce

Foto: BoBo

Foto: BoBo

V družbi Gen-I so se odločili poskrbeti za vse gospodinjske odjemalce Telekoma Slovenije. Kot zagotavljajo v družbi, jim bodo ponudili enake cene dobave elektrike, kot jih zagotavljajo svojim odjemalcem.

V Gen-I-ju, ki čaka na imenovanje nove uprave prek sodišča, so sicer zapisali, da obsojajo “nepošteno poslovno prakso” Telekoma. “S tem so popolnoma izrabili zaupanje 13.000 družin in sredi energetske krize, nizkih temperatur in praznikov pred vrati pustili svoje odjemalce na cedilu. Hkrati so enostransko prenesli svojo odgovornost na ostale dobavitelje. Odpoved pogodb na tako kratek rok pomeni, da imajo odjemalci le še osem dni časa za sprožitev zamenjave dobavitelja, ki jih bo pripravljen sprejeti. V nasprotnem primeru pa bodo elektriko plačevali po štirikratni ceni,” so navedli v Gen-I-ju, kjer Telekomu očitajo, da s tem v času največje energetske krize dodatno povečuje energetsko revščino v Sloveniji.

Umar: Cene življenskih potrebščin rastejo na račun višjih cen energentov in industrijskih proizvodov

Čeprav Gen-I posluje brez uprave – “tudi zaradi politične intervencije predsednika uprave Telekoma Slovenije Cveta Seršena, kot poudarjajo v družbi –, se je kolegij direktorjev odločil poskrbeti za vse gospodinjske odjemalce Telekoma, in to čeprav dodatne elektrike še nimajo zakupljene in da so cene na borzah še dodatno narasle.

To bodo, kot poudarjajo, lahko storili za vse odjemalce, ki bodo pravočasno izrazili željo po zamenjavi dobavitelja, morajo pa vsi, ki to želijo, ustrezni obrazec izpolniti pred 8. decembrom.

V Gen-I-ju so komentirali tudi problematiko sklepanja pogodb s poslovnimi odjemalci za nakup elektrike, kjer velja drugače kot v primeru gospodinjskih odjemalcev, za katere je Gen-I vsaj do poletja 2022 zamrznil cene elektrike in zemeljskega plina. Kot so navedli, so stroški oskrbe z električno energijo za poslovne odjemalce v celoti odvisni od trenutka zakupa energije na trgu. Vsi, ki so sledili priporočilom družbe in so si elektriko zagotovili na začetku ali vsaj sredi leta, so zadovoljni, saj bi jih poznejša odločitev stala več.

“Blažitev posledic energetske krize v gospodarstvu in javnem sektorju je naloga vlade, ki ima za to v rokah vse mehanizme. Žal se kot ena redkih v Evropi obnaša, kot da energetska kriza ne obstaja,” so navedli v Gen-I-ju.

Elektrika za zdravstvene zavode: zaradi napačne presoje bo cena za sedem milijonov višja

Dražje za bolnišnice

Očitke, da so zvišali elektriko za bolnišnice, v Gen-I-ju zavračajo. Kot poudarjajo, je trenutni dobavitelj elektrike Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije Petrol.Gen-I zato ne more podražiti elektrike kupcu, ki že ima drugega dobavitelja,” pojasnjujejo. Na razpisu za oskrbo v letu 2022 pa je bil Gen-I najugodnejši ponudnik, saj je bil za skoraj 400.000 evrov cenejši od drugega ponudnika ECE in za več kot 450.000 evrov od Petrola.

“Žal se je Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije javno naročilo za nakup elektrike odločilo izvesti šele sredi novembra. Če bi to naročilo podobno kot v preteklih letih izpeljalo sredi poletja, bi prejelo bistveno cenejše ponudbe,” so dodali v Gen-I-ju. Direktor združenja Marjan Pintar je za Delo priznal, da so špekulirali, ker so upali, da se bodo cene znižale.

Petrol: Dovolj elektrike imamo tudi za nove stranke

Petrolova stavba v Ljubljani. Foto: RTV SLO

Petrolova stavba v Ljubljani. Foto: RTV SLO

Družba Petrol ima zakupljene dovolj električne energije za leto 2022 za svoje obstoječe odjemalce in lahko sprejema tudi nove stranke, so sporočili iz Petrola.

“V primeru prenehanja dobave električne energije od posameznega ponudnika so končni kupci izpostavljeni tveganju pri pridobivanju novega ponudnika,” so v Petrolu zapisali v sporočilu in dodali, da so pripravljeni sprejeti nove stranke.

Tudi Petrol viša cene električne energije in zemeljskega plina

Če namreč stranke posameznega ponudnika, ki preneha dobavljati elektriko, v enem mesecu ne sklenejo pogodbe z novim dobaviteljem, skladno z energetsko zakonodajo preidejo na sistem zasilne oskrbe, v okviru katere pa je cena električne energije precej višja od ponudb dobaviteljev na trgu. Kot pravijo v Petrolu, je zasilna oskrba skoraj trikrat dražja kot njihova trenutno ponujena akcijska cena.

Ker se Petrol “zaveda težke situacije za vse deležnike”, v decembru nudi enkratno ponudbo za nove stranke, in sicer pet odstotkov popusta na novi cenik (ki je začel veljati danes in po katerem so sicer položnice za elektriko, brez morebitnega lojalnostnega popusta, za okoli desetino višje, kot so bile do zdaj) za 12 mesecev za nakup električne energije in 40 evrov na lojalnostni kartici Petrola.

V družbi pravijo, da se je cena električne energije za prihodnje leto na trgu letos povečala za več kot 175 odstotkov. Na začetku leta je bila cena za leto 2022 približno 55 evrov na megavatno uro (borza HUDEX), do danes je zrasla prek 152 evrov na megavatno uro. Za december so tržni udeleženci še junija vrednost produkta ocenjevali na približno 77 evrov na megavatno uro, v zadnjih dneh pred dobavo pa je dosegel vrednost več kot 260 evrov na megavatno uro.