in

Telekom se brani: Gen-I smo ponujali, da prevzame naše odjemalce, a neuspešno

Tudi podjetju Gen-I smo ponujali, da bi prevzel celoten paket naših odjemalcev – teh je približno 13 tisoč – a dogovora ni bilo. Tako se v Telekomu Slovenije odzivajo na včerajšnji komentar Gen-I, da so z ustavitvijo prodaje elektrike odjemalce pustili na cedilu in da zdaj breme slabih poslovnih odločitev prenašajo na druge trgovce, ki bodo v času visokih cen elektrike sprejemali Telekomove odjemalce.

Telekom Slovenije je v ponedeljek odjemalce obvestil, da od januarja ne bo več prodajal elektrike in da si morajo do takrat (oziroma precej prej, saj menjava dobavitelja traja nekaj tednov) najti novega dobavitelja.

Telekom Slovenije

Že takrat smo jih vprašali, zakaj niso naročnikom prihranili tegob ob menjavi dobavitelja s tem, da bi vse odjemalce v paketu prenesli na drugega ponudnika (seveda s soglasjem odjemalca), da bi torej prodali celo dejavnost.

Sporočili so nam le: “Naročniki električne energije lahko izberejo kateregakoli drugega dobavitelja, da bo prehod čim bolj enostaven, pa smo naročnikom pripravili tudi podrobnejše informacije v zvezi s tem.”

Zdaj se je izkazalo, da so vendarle poskušali prodati v paketu, a neuspešno.

Paket odjemalcev ponujali Gen-I, a brez dogovora

Po včerajšnjem odzivu Gen-I, ki je njihovo potezo označil za slabo poslovno prakso, so namreč iz Telekoma dodatno sporočili: “Preden smo o tej odločitvi (o prekinitvi prodaje elektrike, op. a.) obvestili uporabnike, smo v skrbi zanje iskali različne možnosti za optimalno rešitev. Ena od možnosti je bila tudi prevzem odjemalcev elektrike Telekoma Slovenije drugega ponudnika. To smo ponudili tudi družbi Gen-I, ki se sedaj v javnosti predstavlja kot rešiteljica, pogovori so potekali od avgusta, vendar dogovora ni bilo.”

Zakaj dogovora z Gen-I in morebitnimi drugimi kupci paketa niso sklenili, ne povedo.

Poudarimo, da je javno medsebojno obračunavanje med družbama treba brati v luči dogajanja okrog imenovanja uprave Gen-I. Tu so, kot smo v zadnjih tednih obširno poročali, po poteku mandata upravi Roberta Goloba državni nadzorniki večinske lastnice Gen-I, podjetja Gen energija, želeli postaviti novo ekipo, a je poskus dvakrat spodletel. Specifična lastniška struktura Gen-I Golobu namreč omogoča vpliv v drugi družbenici Gen-i, podjetju Gen-EL, ki predlogoma ni prižgala zelene luči. Podjetje tako čaka na sodno imenovanje uprave.

Gen-I in Petrol v boj za dva odstotka trga

Kot smo pisali včeraj, Gen-I in Petrol zdaj ponujata posebne cene za odjemalce, ki so imeli do zdaj pogodbo pri Telekomu Slovenije. V Gen-I pravijo, da elektrike še nimajo zakupljene, a da bodo odjemalcem zagotovili enake cene kot obstoječim. V Petrolu pa pravijo, da imajo zakupljene dovolj električne energije za prihodnje leto, da lahko sprejema tudi nove stranke. Več tukaj.