in

Sviz kritičen: ministrica neodzivna, naj nam razjasni odlok

Potem ko je vlada v zadnjem odloku o ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa določila, da se bodo morali od prihodnjega ponedeljka vsi učenci samotestirati v šolah in ne več doma kot doslej, številni starši in ravnatelji opozarjajo na nepremišljenost takšnih sprememb. Na to se je v današnji izjavi za medije odzval tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj, ki od ministrice SImone Kustec zahteva odgovore.

Včeraj je o novih ukrepih, ki bodo veljali na področju šolstva, potekal tudi sestanek ravnateljev s predstavniki šolskega in zdravstvenega ministrstva, na katerem pa šolniki, kot so opozorili, niso dobili pričakovanih pojasnil.

V združenju ravnateljev so po sestanku izrazili podporo samotestiranju učencev od 1. do 5. razreda in mladostnikov s posebnimi potrebami v domačem okolju, za ostale pa je samotestiranje po njihovi oceni pod določenimi pogoji možno izvesti v šolskem okolju.

Opozorili so še, da je “v vseh navodili za samotestiranje določena minimalna starost ali celo profesionalna raba”. V združenju pa so zaradi uporabe termina samotestiranje prepričani, da učitelj ne sme testirati otroka, ki se zaradi navodil proizvajalcev ne sme testirati sam.

Po njihovi oceni je v vladnem odloku več nedoslednosti. Odlok v delu namreč navaja, da osebam, mlajšim od 12 let, pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni treba izpolnjevati. V drugem delu odloka pa je navedeno, da se presejalno testiranje šteje kot izpolnjen pogoj PCT. Samotestiranje pa bo od prihodnjega ponedeljka glede na vladno odločitev obvezno za vse učence, tudi za mlajše od 12 let.

V združenju so poudarili, da nekateri učitelji že zdaj sporočajo, da zavračajo sodelovanje pri samotestiranju otrok.

Štrukelj je v izjavi za medije poudaril, da ukrepi začnejo veljati v ponedeljek, pri čemer nastajajo zelo močni šumi pri vseh, ki so vključeni v izobraževalni proces: staršev in otrok ter učiteljstva in ravnateljev. “Pričakovali bi, da bo v tem odločilnem trenutku ministrica na voljo 24 ur na dan, zato da bi odpravili očitne pomanjkljivosti, ki jih odlok prinaša na polje izvajanja samotestiranja učencev in dijakov v šolah. Odsotnost je po moji presoji nedgovorna, kajti ministrica je odločilna pri organizaciji izvajanja teh ukrepov.”

Povedal je, da šolniki zaupajo znanosti, kar se tiče obvladovanja epidemije in podpirajo cepljenje, želijo pa čim bolj okrepiti tudi sekundarne ukrepe, da bi zmanjšali širjenje okužb. “Ponovno poudarjam, da nič ni narejenega glede prezračevanja vrtcev in šol. Že leto in pol prosimo, da nekaj naredimo. Državni sekretar je dejal, da se je zdaj prepozno lotevati tega. Odklanjanje teh naprav je nerazumljivo,” je poudaril.

Povedal je, da samotestiranje podpirajo, vendar pa zaradi nedorečenosti odloka spremembe ne bodo prispevale k doseganju ciljev. “Ponovili smo iste napake, ki jih ponavljamo v zadnjem letu dni. Vlada se z nikomer ni posvetovala pri sprejemanju ukrepov in sprejeli so takšne ukrepe, da se vsi sprašujemo, kaj je pesnik želel povedati. To je pri ukrepih, ki zadevajo toliko ljudi, nekaj, kar se ne sme zgoditi.”

Že v torek so od ministrice zahtevali, da odpravi nejasnosti v odloku in okrožnici, ki so jo prejele šole. Izpostavili so tri bistvene stvari, med njimi vprašanje, ali se otroci, mlajši od 12 let, morajo samotestirati, saj v odloku piše, da zanje pogoj PCT ne velja. Zanimalo jih je, kako naj šole ravnajo, ko starši samotestiranja v šolah ne bodo dovolili. Vprašali so tudi, kako bodo zaščitli učiteljstvo, če bodo predmet tožbe ali drugačnih napadov in šikaniranj. “Čeprav smo prepričani, da odlok učiteljstvu ne nalaga nobene funkcije pri samotestiranju otrok in podlage za prevzemanje odgovornosti ni.”

Kar se tiče najmlajših otrok, se pridružujejo pozivu ravnateljev, naj se samotestiranja izvajajo v domačem okolju, je povedal Štrukelj. “Naše stališče je, da naj se vsaj do 5. razreda testiranje otrok opravi v domačem okolju, saj bo to bistveno bolj učinkovito. Primerjava z Avstrijo ni ustrezna, saj so tam otroci več mesecev pred tem vadili doma. Tudi testi so bolj prijazni samotestiranju.”

“Odločno zavračamo in protestiramo nad načinom, ki jih je državni sekretar uporabil pri predstavitvi ukrepov, pri čemer je grozil, da bomo ob neizvajanju zapisanega prešli na šolanje na daljavo. To je nedopustna grožnja,” je še poudaril glavni tajnik Sviz in dodal, da bi morala vlada opraviti svoj del pri tem, da zagotovi, da šole ostanejo odprte. Poudaril je, da bi se ministrica oziroma vlada morala pred sprejemanjem tako pomembnih ukrepov posvetovati s predstavniki šolnikov.

Štrukelj je izrazil pričakovanje, da bo vlada danes ali jutri prisluhnila opozorilom ravnateljev in da se bodo v ponedeljek učenci do 5. razreda lahko samotestirali doma.