in

Šuai Peng še enkrat zatrdila MOK-u, da ni ogrožena

Videoklic s Šuai Peng še vedno ni prepričal javnosti, da je res na varnem. Foto: AP

35-letnica jim je ponovno zagotovila, da je dobro in na varnem. Predstavniki MOK-a so se s Kitajko pogovarjali že 21. novembra in tudi takrat jim je Peng zatrdila, da ni ogrožena.

Odkar je 35-letna Peng, nekdanja prva igralka sveta v ženskih dvojicah in dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam (Wimbledon 2013 in Roland Garros 2014), 2. novembra obtožila nekdanjega visokega kitajskega politika Gaolija Džanga spolnega napada, je združenje WTA večkrat izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nejasne usode teniške igralke, ki je izginila iz javnega življenja.

Vsi turnirji na Kitajskem zaradi primera Šuai Peng odpovedani

Skepsa ostala že po prvem pogovoru

WTA in preostala športna javnost sta ostali skeptični tudi po prvem pogovoru predsednika MOK-a Thomasa Bacha, ki je 21. novembra z njo opravil polurni pogovor.

Mednarodni olimpijski komite je danes zapisal, da so “tudi oni zaskrbljeni glede varnosti Šuai Peng in da so v sredo opravili z njo še en pogovor.

Ponudili smo ji vso podporo. Z njo bomo ostali v rednih stikih in se osebno z njo srečali januarja,” piše v izjavi za javnost.

MOK: Uporabljamo tiho diplomacijo

Obstajajo različne poti za zagotovitev dobrega počutja in varnosti. Naš pristop je zelo človeški in osredotočen na samo osebo. MOK je svojo zaskrbljenost naslovil neposredno na kitajske športne organizacije. Uporabljamo tiho diplomacijo, ki se je izkazala za najboljše orodje v takih zadevah. 21. novembra nam je v videoklicu razložila svojo situacijo, da je dobro in na varnem. Včeraj nam je vse skupaj še enkrat potrdila. Naš človeški in osebno osredotočen pristop pomeni, da smo še naprej zaskrbljeni zaradi njenega osebnega položaja in jo bomo še naprej podpirali,” so še zapisali pri MOK-u.

Podpora WTA-ju z vseh strani

WTA je po odpovedi turnirje v na Kitajskem prejel številne odzive podpore. Odločitev o odpovedi oziroma suspenzu turnirjev je sprejel s soglasjem upravnega odbora združenja WTA. Med drugimi je odločitev WTA podprl tudi prvi igralec sveta Novak Đoković.