in

Strokovna skupina za popolno zaprtje, a “to ne pride v poštev”

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v Odmevih povedala, da je strokovna skupina za popolno zaprtje, ne pa za delnega in selekcioniranega. A kot je dodala, je bilo “nekako povedano, da to ne pride v poštev”. Razmere, v katerih smo, pa pripisuje odnosu nekaterih do zaščitnih ukrepov in cepljenja ter izigravanju pogoja PCT.

V Odmevih je gostovala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Kot je povedala, se v skupini strinjajo s popolnim zaprtjem države, takšnim, kot smo ga imeli lani marca oziroma aprila. Niso pa za zapiranje posameznih segmentov, saj menijo, da to nima takšnega učinka.

Testiranje na koronavirus

“Nekako je bilo povedano, da to ne pride v poštev. Zato smo predlagali ukrepe, za katere mislimo, da so izvedljivi, in če bi se jih upoštevalo v takšni obliki, kot so svetovani, bi prinesli podobno kot nekompletno zaprtje,” je odgovorila na vprašanje, zakaj strokovna komisija ni jasno sporočila, da predlagajo zaprtje v imenu medicinske stroke. Spomnimo, predlog zaprtja je bil označen za napako v zapisniku.

Po njenem mnenju bi bili z zaprtjem sicer ljudje, ki so ravnali odgovorno, ki so se cepili in upoštevajo ukrepe, še dodatno kaznovani. “Medtem jih ko tisti, ki ne upoštevajo ukrepov, ki so proti cepljenju, ne bodo upoštevali niti z lockdownom. Tukaj obstaja velika verjetnost, da se bodo okužbe še vedno širile prav zaradi teh ljudi.”

Razmere, v katerih smo, dr. Logar pripisuje odnosu do zaščitnih ukrepov in cepljenja ter izigravanju pogoja PCT. A kot je poudarila, je žal število intenzivnih postelj oziroma predvsem osebja, ki za te bolnike skrbi, omejeno.

Testiranje cepljenih le, če imajo znake okužbe

Na vprašanje voditeljice Odmevov, ali bi bilo smiselno testirati tudi cepljene, ki se lahko vseeno okužijo, Logar odgovarja, da je to smiselno samo, če imajo znake okužbe.

“Ni pa smiselno testiranje cepljenih, ki so brez simptomov. Tukaj ne bomo dokazali virusa. Zaradi tega je takšno testiranje popolnoma nepotrebno, in tudi nikjer drugje, v nobeni drugi državi, kjer imajo visoko precepljenost, se za te ukrepe dodatnega testiranja cepljenih ne odločajo,” je dejala.

Je pa seveda izjemno pomembno, da se tudi cepljeni zavedamo, da lahko vseeno zbolimo, zato se je treba pri minimalnih znakih in slabem počutju osamiti in se čim prej dogovoriti za testiranje.