in

Stoltenberg: Nato proti spodkopavanju večetničnih institucij v BiH

Nato bo storil vse, da prepreči spodkopavanje večetničnih institucij v BiH, je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Zavezništvo skrbi predvsem zaradi razdiralne retorike, ki prihaja iz Republike srbske. Na zasedanju v Rigi so govorili tudi o naukih, pridobljenih med posredovanjem v Afganistanu.

Zveza Nato bo storila vse za preprečitev spodkopavanja večetničnih institucij v Bosni in Hercegovini, je poudaril generalni sekretar Jens Stoltenberg po zasedanju zunanjih ministrov zaveznic v Rigi. Na njem so med drugim obravnavali tudi zaskrbljujoče razmere na Zahodnem Balkanu.

Stoltenberg je že pred razpravo izpostavil, da je regija Zahodnega Balkana strateško pomembna za Nato in da je od preteklih konfliktov prehodila že dolgo pot, a da se sedaj napetosti spet stopnjujejo, zlasti na Kosovu in v BiH.

V Natu odločno podpirajo večetnične državne strukture, zlasti oborožene sile, ter izražajo zaskrbljenost zaradi razdiralne retorike, ki prihaja iz Republike srbske, konkretno od srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je opozoril, da dogajanje v regiji kaže, da pot napredka ni samoumevna zato je treba vsa prizadevanja usmeriti v zagotavljanje evropske perspektive ter spodbuditi reforme.

Nemčija je pred tedni sicer pozvala EU, naj preuči možnost ukrepanja proti odgovornim za spodkopavanje enotnosti BiH. Med članicami unije je podpora temu predlogu široka, dve članici pa imata trenutno pomisleke. To sta Madžarska in neuradno Slovenija. Logar je na vprašanje, ali Slovenija podpira te sankcije dejal, da trenutno razvoj dogodkov kaže na izboljšanje razmer in da je treba umiriti retoriko.

Nato tudi o spoznanjih iz Afganistana

V Rigi so razpravljali tudi o naukih iz Afganistana po umiku ameriških in drugih zavezniških vojakov. “Misija zveze Nato v Afganistanu ni bila zaman,” je povedal Stoltenberg. Zaveznice razpravljajo, kako v prihodnje izboljšati načrtovanje in izvajanje Natovih misij in operacij.

Meja z Italijo

Slovenski minister Logar je izpostavil nekaj pozitivnih dosežkov misije, med drugim višjo pismenost, širjenje prozahodnega pogleda na svet in odprtje številnih institucij za ženske. Po njegovem mnenju, bo treba pri prihodnjih operacijah predhodno opredeliti cilje in realne ambicije, opraviti ustrezen posvetovalen proces, učinkoviteje spremljati položaj na terenu in upoštevati lokalne značilnosti.

Logar meni še, da je treba vnaprej načrtovati najslabše scenarije, vključno z evakuacijo, da se prepreči presenečenja, kot v primeru Afganistana.