in

Stečaj Mipa pred koncem, poplačali 66 odstotkov terjatev prednostnih upnikov

Poplačanih je bilo dobrih 66 odstotkov terjatev prednostnih upnikov. “V postopku so bile v zadnjih mesecih končane aktivnosti v povezavi z unovčenjem premoženja. Zaradi pričakovanega vračila vstopnega DDV-ja, stečajni dolžnik je namreč trimesečni zavezanec za DDV, bo končno poročilo oddano v drugi polovici januarja 2022,” je napovedal Zaman.

Prodana je bila vsa lastnina nekdanjega Mipa v Kromberku in na drugih lokacijah, razen dveh manjših neobremenjenih parcel sredi industrijskega kompleksa v Kromberku. Ostalo je tudi nekaj blagovnih znamk in receptur za izdelke, ki pa jih kljub pozivu ni prevzel nihče. Tako ta lastnina ostaja kot nekakšna knjigovodska vrednost, ki bo na koncu verjetno odpisana.

V stečajnem postopku je bilo priznanih za skupaj 87 milijonov evrov terjatev, od tega za nekaj manj kot 40 milijonov evrov terjatev do ločitvenih upnikov, 4,8 milijona evrov terjatev do prednostnih upnikov in 42,6 milijona evrov terjatev do navadnih upnikov. Prerekanih oz. neizjasnjenih je bilo za 35,5 milijona evrov terjatev.

Novogoriška družba Mip je šla v stečaj leta 2009, delo je izgubilo približno 250 delavcev. Tedaj izbrani stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič je poskušal ohraniti proizvodnjo z oddajo proizvodnih prostorov v najem, zatikati se je začelo pri poskusih prodaje. Benedejčiča je leta 2016 zamenjal Marko Zaman.

Največji proizvodni kompleks Mipa v Kromberku s pripadajočimi zemljišči je bil kot celota ocenjen na dobrih 34 milijonov evrov. Več poskusov prodaje je bilo neuspešnih, zato so ga razdelili na več delov, nazadnje pa ga je leta 2018 kupila družba Pivka Perutninarstvo za 4,5 milijona evrov.