in

Stanovanja na Manhattnu vroče žemljice, zanimanje največje v zadnjih 30 letih

Nepremičninski trg na Manhattnu se znova pobira. Prodaja stanovanj se je v tem predelu New Yorka v tretjem četrtletju letošnjega leta znova povzpela in dosegla najvišjo raven v zadnjih 32 letih. Obrat se je zgodil zaradi vse višje precepljenosti in odprtja številnih dejavnosti.

Prodaja stanovanj v New Yorku se je med epidemijo koronavirusa, še posebno na Manhattnu, močno zmanjšala. Številni premožnejši prebivalci tega predela so med epidemijo “pobegnili” iz mesta, vendar pa se stanje zdaj kot kaže popravlja.

“Prodajna aktivnost se je v primerjavi z lanskim letom povečala za 229 odstotkov,” je povedal Jonathan Miller, direktor svetovalnega podjetja Miller Samuel. Ob tem je treba dodati, da je za visok skok “kriv” tudi 50-odstotni padec v tretjem četrtletju leta 2020.

Nekateri se vračajo, drugi prihajajo iz drugih mest

Kot je povedal Miller, je bolj primerna primerjava število prodanih stanovanj pred začetkom epidemije in danes. V zadnjem četrtletju letošnjega leta je bilo na Manhattnu prodanih največ stanovanj v zadnjih 30 letih. Skupno je bilo prodanih 4.523 stanovanj, kar je trikrat več kot v enakem obdobju lani, ob tem pa je bila prodaja tudi za 77 odstotkov višja kot leta 2019.

“Izredno povpraševanje po stanovanjih na Manhattnu ni le posledica vračanja ljudi iz predmestja v mesto, ampak se za stanovanja zanimajo tudi številni, ki prihajajo iz drugih delov ZDA. Ob tem prihajajo študentje,” dodaja Miller.

Povprečna prodajna cena je tako znašala 1,1 milijona dolarjev, kar je za 1,4 odstotke več kot lani in 100 tisoč dolarjev pod rekordno mejo iz leta 2019.

K rasti je izjemno pripomogla tudi prodaja luksuznih stanovanj.

Cene stanovanj so se zvišale predvsem med luksuznimi nepremičninami. Prodaja stanovanj, vrednih več kot štiri milijone dolarjev, se je tako zvišala za 133 odstotkov v primerjavi s tretjim četrtletjem 2019, na drugi strani pa se je število prodanih stanovanj, vrednih manj kot štiri milijone dolarjev, zvišalo za 73 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem pred dvema letoma.

“V primerjavi z lanskim letom se trg normalizira. Cene se dvigujejo v vseh segmentih nepremičnin,” meni Miller.

Foto : Profimedia

Povsod pomanjkanje, na Manhattnu poplava stanovanj

Med epidemijo je na ameriškem nepremičninskem trgu rekordno primanjkovalo nepremičnin, povsem drugačna slika pa je bila na Manhattnu, kjer je bilo prostih malo morje stanovanj.

Število prostih stanovanj se na Manhattnu zmanjšuje, ob tem pa se zaostruje konkurenca na licitacijah za nakup. Nekaj več kot osem odstotkov stanovanj se je prodalo nad oglaševano ceno, kar je največ v zadnjih treh letih, a še vedno daleč od rekordnih 31 odstotkov prodanih stanovanj nad oglaševano ceno iz leta 2015.

Adar Poonawalla
Ikea

Še vedno pa je do stanovanja lažje priti v tem predelu New Yorku kot pa na obrobju mesta. Skoraj polovica vseh nakupov je bilo opravljenih z gotovino in ni bilo financiranih s kreditom, kljub rekordno nizkim obrestnim meram za hipotekarne kredite.

“Na Manhattnu sicer ne vidimo enake blaznosti kot v predmestju, vendar se zanimanja povečuje,” dodaja Miller.

Ob tem opaža, da se newyorški nepremičninski trg približuje sliki pred epidemijo. Nadaljevanje pa bo po njegovih besedah odvisno od napredka v boju proti epidemiji in pa morebitnemu zviševanju obrestne mere za hipotekarne kredite.

Avtorica: Anna Bahney/CNN