in

Spremenjen odlok določa obvezno izdajo potrdila po hitrem testu

Vlada je na dopisni seji spremenila odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s koronavirusom. Med drugim ta določa obvezno izdajo potrdila v primeru presejalnega testiranja s testom HAG. Testi za samotestiranje, ki jih bodo opravljali v šolah, pa bodo veljali tudi za udeležbo v obšolskih dejavnostih.

test za samotestiranje

Učenci osnovne šole in dijaki morajo samotestiranje, ki bo od 15. novembra obvezno trikrat tedensko, opraviti v vzgojno-izobraževalnem zavodu pod nadzorom osebe, ki jo določi ravnatelj. Starši oziroma skrbniki morajo podati predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje za testiranje, določa vladni odlok.

Kot je v četrtek po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Damir Orehovec, se bodo učenci in dijaki, ki se ne bodo želeli samotestirati ali nositi mask, izobraževali na daljavo. Izjema bodo le učenci in dijaki s posebnimi potrebami, ki se bodo lahko samotestirali tudi doma, če se iz objektivnih razlogov v šoli ne bodo mogli.

Kot je s spremembami odloka še določila vlada, za učence, dijake, otroke in mladostnike ter za študente oz. udeležence izobraževanja odraslih, hitri test za samotestiranje, ki ga opravijo zaradi izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa oz. študija, šteje za izpolnjen pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih.

V primeru hitrega testiranja obvezna izdaja potrdila

Sicer pa je med novostmi, ki jih je vlada določila z zadnjo spremembo odloka, tudi obvezno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede prezračevanja prostorov.

Priporočila NIJZ glede prezračevanja:

– v času prisotnosti ljudi v prostorih priporočajo stalno zračenje z dovajanjem zunanjega svežega zraka, in sicer z največjim možnim pretokom zraka,

– prezračevalni sistem naj bo nastavljen tako, da zrak v prostorih ne kroži,

– izogibati se je treba prezračevanju s prepihom, kadar je v prostoru prisotnih več ljudi.

Zapisali so tudi dodatna priporočila – med drugim priporočajo uporabo čistilcev zraka ali dezinfekcijskih naprav, ki morajo biti dokazano učinkovite proti koronavirusu in varne za uporabnike prostorov. Priporoča pa se tudi filtracija zraka (filtri razreda MERV 16).

Vlada prav tako določa obvezno izdajo potrdila v primeru presejalnega testiranja s hitrim antigenskim testom ter razširja vrsto oseb pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ki lahko napotijo osebo na testiranje s testom PCR s tem, da se upošteva predpis, ki ureja mikrobiološke raziskave.

Z odlokom bo po novem določeno tudi, da pogoja PCT ni treba izpolnjevati uporabnikom storitev uresničevanja individualne verske duhovne oskrbe, obenem pa je odpravljena izjema za verske uslužbence, po kateri jim pri opravljanju individualne duhovne oskrbe ni treba uporabljati zaščitne maske.

Spoved
Foto : Pri individualni verski dejavnosti ni potrebno izpolnjevanje pogoja PCT (Vir: Profimedia).

Kongresna in sejemska dejavnost se lahko izvaja na odprtih površinah in v zaprtih prostorih pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT in ob uporabi zaščitne maske, med udeleženci pa mora biti zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra. Pri sejemski dejavnosti je treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev.

Javne kulturne prireditve bodo dovoljene tudi na odprtih površinah.

Odlok določa tudi odgovorno osebo, ki je odgovorna za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT v trgovskih centrih, še piše v sporočilu.