in

Sodišče EU-ja potrdilo 2,4-milijardno kazen Googlu zaradi zlorabe prevladujočega položaja

Google in drugi korporacijski giganti postajajo močnejši od posameznih držav. Foto: Reuters

Sodišče v Luksemburgu je Googlovo pritožbo na sklep Evropske komisije, da je podjetje “zlorabilo dominantni položaj na trgu” po štirih letih zavrnilo, piše v sporočilu za javnost.

Bruselj že tretjič oglobil Google, tokrat za 1,49 milijarde evrov

V Bruslju so leta 2017 ob izreku kazni poudarili, da je tehnološki velikan položaj zlorabil tako, da je dajal nezakonito prednost drugemu Googlovemu izdelku, storitvi primerjave cen.

“Pri Googlovi strategiji za storitev primerjave cen ni šlo zgolj za pridobivanje strank s ponujanjem boljšega proizvoda od tistih, ki jih ponuja konkurenca. Namesto tega je Google zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu kot iskalnik, tako da je svojo storitev primerjave cen v rezultatih iskanja uvrščal višje, rezultate konkurentov pa nižje,” je tedaj dejala evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager.

Za Google pa se je bolje izšel postopek na britanskem sodišču. Več o njem spodaj.

O ekonomiji podatkov in monopolih

Britansko vrhovno sodišče zavrnilo skupinsko tožbo proti Googlu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Britansko vrhovno sodišče je soglasno zavrnilo tri milijarde funtov (3,5 milijarde evrov) težko skupinsko tožbo 4,4 milijona ljudi proti Googlu. Vložila jo je skupina Google You Owe Us (Google, dolguješ nam), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britansko sodišče je tožbo zavrnilo že oktobra 2018, a je pritožbeno sodišče odločitev prvostopenjskega razveljavilo, končno besedo pa so imeli zdaj vrhovni sodniki.

Sodnik George Leggatt je ob izreku sodbe izpostavil, da je zahtevati odškodnino brez dokazov o finančnih izgubah ali duševnih stiskah nevzdržno.
Tožniki so Googlu očitali, da je obšel varnostne nastavitve v pametnih telefonih iphone, s čimer naj bi pri uporabi brskalnika Safari med avgustom 2011 in februarjem 2012 brez soglasja zbiral osebne podatke uporabnikov.

V Googlu odločitve britanskega sodišča še niso komentirali, v skupini Google You Owe Us pa so jo označili za hud udarec britanskim potrošnikom. “Globoko smo razočarani, da vrhovno sodišče ni naredilo dovolj za zaščito uporabnikov pred Googlom in drugimi tehnološkimi velikani, ki kršijo zakon,” je dejal Richard Lloyd, ki vodi omenjeno skupino.