in

Sodba v primeru Fructal proti Bošku Šrotu bo sporočena pisno

V odškodninski tožbi ajdovskega Fructala zoper družbo Atka Prima in nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota so na novogoriškem okrožnem sodišču danes ponovno začeli in zaključili glavno obravnavo. V ponovljenem začetku sojenja sodnica Nataša Vižintin Komel ni odredila ponovnega zaslišanja prič, sodbo bo strankam sporočila pisno.

Sojenje Bošku Šrotu in družbi Atka Prima se je pred novogoriškim okrožnim sodiščem začela leta 2012, tožba je bila vložena leto poprej.

Aleksandra Pivec in Mateja Udovč

Glavna obravnava je bila nato večkrat preložena, sodni spisi pa so od sodnice Nadje Šuler, ki je prva vodila obravnavo, romali Ervinu Šuligoju, od njega pa jih je nato prevzela Nataša Vižintin Komel. Zadnja obravnava pred današnjo je bila leta 2017, ko so se seznanili z izvedenskim mnenjem.

V tem primeru gre za odškodninski zahtevek zaradi dajanja domnevno škodljivih navodil s strani Šrota, na podlagi katerih so bili sklenjeni domnevno škodljivi posli posojilne pogodbe Fructala z družbami Center Naložbe in Infond Holding v letih 2008 in 2009. Ajdovska družba od Šrota in njegovega podjetja terja slabih 11 milijonov evrov, kolikor naj bi znašala škoda zaradi dajanja posojil.

Na današnji obravnavi je Šrot še enkrat pojasnil dogajanje v letih 2008 in 2009. Dejal je, da o kreditih, ki jih je dal Fructal, ni vedel niti kdaj niti za kakšne zneske je šlo in pod kakšnimi pogoji so bili dani. O tem naj ne bi nikoli komuniciral z vodilnimi v Fructalu, saj so te zadeve vodili tisti, ki so bili zadolženi za finančne posle.

Sodnica je predlog obrambe po ponovnem zaslišanju nekaterih prič zavrnila in odločila, da je že izvedenih dokazov in zaslišanj dovolj za zaključek sodnega postopka, ki se vleče že predolgo. Sodba bo v zakonskem roku izdana pisno.

Odškodninske tožbe so proti Šrotu in Atki Prima so na podlagi posebne revizije poslovanja Pivovarne Laško iz leta 2010 vložile tudi hčerinske družbe Pivovarna Union, Delo in Radenska. Nekateri sodni postopki so se na drugih sodiščih medtem že končali.