in

Sluga Janši očita kadrovanje, premier pa Slugi lobiranje za kadre

Predsednik vlade Janez Janša je v državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslancev. Na skrbi o podražitvah energetike je premier odgovoril, da se bo stanje predvidoma izboljšalo do marca ali aprila. Poudaril je, da so v PKP 10 vnesli dodatek za najranljivejše, in poslancem očital zavlačevanje pri sprejemanju. Poslanci bodo šest ur razpravljali še o odgovoru Janše v zvezi s korupcijo in mafijskim upravljanjem države.

Poslanec SAB Andrej Rajh je Janšo povprašal o ukrepih vlade glede podražitev energetike. Janša je dejal, da bo v četrtek o tem razpravljal Evropski svet. Poročila evropskih regulatorjev po navedbah predsednika vlade kažejo, da se lahko stanje izboljša do marca ali aprila prihodnje leto. “Evropski regulatorji menijo, da podražitve niso trajne, ampak gre za nihanje na trgu. S spremembami tržnih mehanizmov naj se ne bi ukrepalo,” je odgovoril Janša.

Pojasnil je, da so v deseti protikoronski paket (PKP) vnesli dodatek za približno 300.000 najranljivejših upravičencev. Poudaril je, da je ta ukrep najširši v Evropski uniji. “Ta zakon že en mesec stoji v državnem zboru,” je poslancem očital zavlačevanje. Po razpravi na Evropskem svetu pa se bo vlada odločila tudi o pomoči podjetjem v obliki nižanja davka na dodano vrednost.

Na Rajhovo vprašanje, kaj vlada meni o predlogu SAB, da bi se neporabljene turistične bone lahko porabilo za plačilo energetike, je Janša odvrnil, da gre pri turističnih bonih za namensko pomoč določenim sektorjem gospodarstva, ki so bili med epidemijo najbolj prizadeti. Dodal je, da bo vlada predvidoma januarja obravnavala predlog, da bi se z energetskimi vavčerji pomagalo 60.000 najbolj ogroženim. Vavčerji naj bi se financirali iz skladov, v katerih se sredstva zbirajo namensko.

Foto : Matija Sušnik/DZ

Vlada ima na voljo več ukrepov, meni vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga. Dejala je, da bi lahko vlada nižala trošarine, prepovedala odklope, omejila izvod električne energije. Slovenija proizvede 92 odstotkov potrebne električne energije, je povedala. Opozorila je tudi na menjavo direktorja podjetja Geni in na razpis za energijo v zdravstvu. “Prvi razpis, na katerem je najnižjo ceno ponudilo podjetje Gen-i ste razveljavili. Na drugem, na katerega se to podjetje ni prijavilo, zato ker je bilo več kot očitno, da ne sme biti izbrano, ste izbrali Petrol. Kakšna pa je končna cena tega drugega razpisa? Vam povem. 3 milijone evrov višje,” je povedala Sluga.

Janša je Slugi očital, da zlorablja poslansko vprašanje za lobiranje v korist politično nastavljenih direktorjev v prejšnjih mandatih.

“Pri energetski krizi ste ravnali popolnoma enako kot pri epidemiji. Ignorirali ste stroko, namesto reševanja težav pa ste svojim podpornikom omogočili enormne zaslužke,” je očitala Sluga.

ZPIZ predlaga uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka

Kateri ukrepi za upokojence so bili sprejeti, je zanimalo poslanca Desusa Ivana Hrška. Janša je v odgovoru spomnil na trikratno uskladitev pokojnin in izplačilo dodatkov za upokojence. Poudaril je, da je bilo več investicij v institucionalno varstvo starejših, sprejet je bil zakon o dolgotrajni oskrbi.

Upokojenci lahko pričakujejo izplačilo solidarnostnega dodatka, je napovedal Janša. Ta je predviden v PKP 10, prejelo ga bo 300.000 upravičencev, finančni učinek znaša 80 milijonov evrov. Letni dodatek bo prihodnje leto izplačan v petih razredih, finančni učinek znaša 169 milijonov evrov. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje predlaga izredno uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka, a dokončne odločitve glede posameznih kategorij še ni, je povedal predsednik vlade.

Desus
Foto : Matija Sušnik/DZ

Janša: Sprejetih več zakonov, ki izboljšujejo položaj ljudi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je Janšo povprašal po pregledu dosežkov v tem mandatu. Janša je odgovoril, da je mandat pomembno zaznamovala pandemija covida-19. Meni, da je bilo sprejetih več zakonov, ki izboljšujejo položaj ljudi. Med njimi je izpostavil zakon o dolgotrajni oskrbi. Dodal je, da je financiranje zagotovljeno do 2025, poslanci pa imajo v obravnavi tudi zakon o demografskem skladu, ki bi zagotavljal financiranje naprej, je spomnil. Upa, da bo zakon sprejet do konca mandata. Janez Janša je izpostavil še visoko gospodarsko rast, visoko zaposlenost in visoke povprečnine.

nsi
Foto : Matija Sušnik/DZ

Šest ur za razpravo o korupciji in mafijskem upravljanju države

Poslanci so skoraj šest ur razprave predvideli za razpravo o odgovoru Janše na vprašanje vodje poslanske skupine Levica Mateja T. Vatovca v zvezi s korupcijo in mafijskim upravljanjem države. Poslanca zanima, ali SDS, ko je na oblasti, jemlje državo kot nekaj, kar služi vsem, ali nekaj, kar je treba izkoristiti. Kot mafijsko prvino je Vatovec izpostavil svetovalca glavnega šefa, ki ga prepoznava v Roku Snežiču.

Vatovec je spomnil na več afer: izgubljene maske ministra Mateja Tonina, nabavo hitrih testov od “kripto-piromidašov, katerih šef Luka Lah je tesno povezan s stranko SDS in se je proslavil kot eden glavnih akterjev kokainske afere podmladka SDS” ter nabavo respiratorjev, “ki jih je v času pandemije začelo dobavljati tudi podjetje brata predsednika vlade, ki se prej ni ukvarjalo z dobavo zaščitne opreme”.

Janša je odgovoril, da se da o mafijskem upravljanju države povedati bistveno več. “Te stvari ste si več ali manj izmislili ali pa prikrojili zato, da se ne bi razpravljalo o dejanskih ozadjih, ki kriminalno delujejo v tej državi,” je povedal predsednik vlade.

dz
Foto : Matija Sušnik/DZ

Poslanci koalicijskih NSi in Konkretno (poslanska skupina SMC) so levosredinskim opozicijskim poslancem navrgli več primerov, ki naj bi dokazovali, da pravzaprav oni mafijsko upravljajo državo. “Imamo kar nekaj odmevnih primerov, ko so se izgubili milijoni in milijoni evrov, krivcev za to pa ni. In slabo kaže, da bodo krivci targetirarni, kaj šele pripeljani pred sodišča, če se ugotovi krivdo pa tudi obsojeni,” je povedal poslanec NSi Andrej Černigoj. Izpostavil je TEŠ 6, bančno luknjo in izbrisane lastnikom podrejenih vrednostnih papirjev ter pranje iranskega denarja v NLB.