in

Slovenska policija ubežnico po 17 letih iskanja našla v Gani

Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Od tam so jo v Slovenijo deportirali 13. novembra in jo odpeljali v Zavod za prestajanje kazni zapora Ig.

Obsojena zaradi goljufije

Ubežnico je okrožno sodišče v Ljubljani iskalo od leta 2004, sprva kot pričo, pozneje pa zaradi izvedbe kazenskega postopka zaradi kaznivega dejanja goljufije ter v drugem primeru zaradi izvršitve kazni zapora, prav tako zaradi goljufije.

Prizor iz Gane. Foto: Reuters

Prizor iz Gane. Foto: Reuters

V obeh kazenskih zadevah so bili zoper ubežnico izdani odredba za razpis tiralice, mednarodna tiralica in evropski nalog za prijetje in predajo. Iskanje ubežnice je bilo leta 2019 objavljeno tudi na spletni strani Europola v okviru kampanje iskanja ubežnikov EU Most Wanted.

Dejavnosti slovenske policije za odkritje in privedbo ubežnice so potekale kar 17 let, zadnja leta pa so se zadeve kot enega izmed nerešenih primerov dolgotrajnih iskanj ubežnikov, t. i. cold case primerov, lotili kriminalisti oddelka za ciljno iskanje oseb iz sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, ki so po intenzivnem delu uspešno končali iskanje ubežnice, so danes sporočili z Generalne policijske uprave.

Ganski policisti tvorno sodelovali

Po vrsti izvedenih dejavnosti se je izkazalo, da se ubežnica skriva v Gani. Pristojno sodišče je zato oktobra letos prek pravosodnega ministrstva v Gano poslalo izročitveno dokumentacijo, varnostni organi Gane pa so Slovenijo 27. oktobra letos obvestili, da je bila ubežnica prijeta v glavnem mestu Gane, v Akri, kjer je deset let nezakonito prebivala brez veljavnega osebnega dokumenta.

Kot so navedli na Generalni policijski upravi, je v tem primeru potekalo odlično sodelovanje z varnostnimi organi Gane v okviru kanalov mednarodnega policijskega sodelovanja, ki jih zagotavlja Interpol.

Vzpostavljena je bila izmenjava podatkov med kriminalisti slovenske enote za ciljno iskanje oseb, t. i. enote FAST (Fugitive Active Search Team), in varnostnimi organi Gane, ki so sočasno izvajali ustrezne dejavnosti za izsleditev in prijetje ubežnice.

Ob tem so na Generalni policijski upravi navedli še, da enota FAST Slovenije upošteva cilje mreže ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams), ki si prizadeva za izboljšanje učinkovitosti pri odkrivanju in prijemanju storilcev, ki jih išče mednarodna skupnost.