in

Slovenija osemletni post prekinila z zanesljivo zmago

Slovenska vaterpolska reprezentanca je znova v akciji. (Fotografija je arhivska.) Foto: Tit Košir

Po uvodnem golu Švicarjev so vajeti igre v roke prevzeli Slovenci in hitro povedli s 3:1, s prednostjo dveh golov pa odšli tudi na prvi odmor. V drugem delu igre sta moštvi zabili vsako po dvakrat, nato pa so v tretji četrtini domači vaterpolisti ušli na +3, Švica pa se je še enkrat vrnila na le gol zaostanka. Slovenija je nato do zadnjega odmora znova ušla na višjo prednost. V zadnjem delu igre so nato domači vaterpolisti še nekoliko povišali prednost in zmaga na prvem srečanju po dolgem času je ostala doma, pogled pa je zdaj že usmerjen proti kvalifikacijam za EP, ki bodo septembra prav tako v Kranju.

Pri Sloveniji sta se izkazala predvsem Jan Justin s šestimi in Jaša Kadivec s petimi zadetki, vsa petnajsterica, ki je nastopila na tokratnem srečanju, pa je dodala svoj prispevek k zmagi. V vratih se je izkazal tudi kapetan Jure Beton, ki je v tej vlogi nadomestil obolelega Martina Puša, in s svojimi obrambami paral živce nasprotnikovim strelcem.

Ob odsotnosti obolelega selektorja Krištofa Štromajerja je njegovo vlogo tokrat prevzel pomočnik Jaka Mikoletič: “Fantje so dali svoj maksimum, kot smo se dogovorili pred tekmo. Vedeli smo, da se bodo dogajale tudi določene napake, a s svojo borbenostjo in vztrajnostjo smo vse skupaj izničili in dosegli zmago, ki velja za neki nov začetek, zdaj pa že pogledujemo proti februarju. Do takrat nas čaka še nekaj zborov, upamo pa, da se nam bodo pridružili tudi tisti, ki so zaradi poškodb in bolezni tokratno akcijo žal morali izpustiti.”

Tekma je bila obenem uvod v februarske kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2022 v Splitu. Slovenija bo takrat v kranjskem bazenu gostila Nemčijo, Belgijo, Francijo in Švico, na prvenstvo pa se bosta uvrstili prvi dve ekipi.

SLOVENIJA – ŠVICA
15:10 (4:2, 2:2, 6:5, 3:1)

Slovenija: Jure Beton, Benjamin Popović, Jaša Kadivec 5, Matic Rahne 1, Matej Nastran, Dejan Gostić 1, Aljaž Pevec 1, Marko Gostić 1, Aleksander Cerar, Jan Justin 6, Matej Rajšp, Aleksander Paunović, Enej Potočnik, Jaša Lah, Marko Prcać.

Vaterpolisti znova zaigrali po osmih letih in zmagali