in

Slovenija kvalifikacije končala z zmago; Hrvati po avtogolu Rusov na SP-ju

Miha Zajc je Sloveniji prinesel vodstvo na uvodu 2. polčasa. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je za konec neuspešnega ciklusa dosegla četrto zmago v kvalifikacijah, oddolžiti pa se je tudi za slabo predstavo v Nikoziji, ko je bilo konec marca 1:0 za Ciper.

V prvem polčasu je Slovenija prevladovala, žogo je imela krepko v svoji posesti, pri številnih poskusih pa Kekovi varovanci niso bili najučinkovitejši. Drugi polčas pa so odprli z golom Mihe Zajca, ob koncu je zadel še Adam Gnezda Čerin. Kljub golu Ciprčanov, so tri točke ostale v Sloveniji.

To je lepa popotnica za varovance Matjaža Keka za prihodnje izzive – Ligo narodov in kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024.

Nepozaben dan za slovenski nogomet
14. november je sicer nepozaben za slovenski nogomet: pred točno 20 leti si je Slovenija na tekmi dodatnih kvalifikacij z Romunijo priborila krstni nastop na svetovnih prvenstvih. S prvim in edinim reprezentančnim zadetkom se je med legende zapisal Mladen Rudonja.

Balkovec namesto Mevlje in Celar namesto Šporarja
Kot je poročal MMC-jev novinar Toni Gruden, je Matjaž Kek moral narediti dve spremembi v postavi še pred začetkom tekme. Miha Mevlja in Andraž Šporar zaradi težav s poškodbo nista dokončala ogrevanja. Namesto prvega je bil v prvi postavi Jure Balkovec, namesto drugega pa Žan Celar. Priložnost od prve minute so imeli tudi Jaka Bijol, Žan Karničnik in Adam Gnezda Čerin.

Številni poskusi, a brez gola Slovenije v 1. polčasu
Slovenija si je priborila prvo priložnost že v 4. minuti. Po podaji z glavo v kazenski prostor je Miha Zajc poskusil z diagonalnim strelom, njegov poskus pa je končal nekaj cm mimo desne vratnice.

Na začetku 16. minute je po podaji iz kota v kazenskem prostoru najvišje skočil Jasmin Kurtić, meril je z glavo in zadel prečko. Ob koncu te minute pa je odličen predložek poslal Gnezda Čerin, z glavo je od blizu poskusil Benjamin Verbič, vratar Cipra pa je s konicami prstov preprečil slavje Slovenije.

Petar Stojanović je v 23. minuti stekel hitro po levi strani v protinapad, poslal je predložek pred vrata, kjer je bil Zajc, poskusil je z glavo, a ni bil tako nevaren kot pri svojem prvem strelu.

Celar je v 24. minuti že proslavljal svoj prvenec v reprezentančnem dresu, a je sodnik Sergej Ivanov po pregledu VAR-a gol razveljavil, saj naj bi bil Celar ob podaji Verbiča v prepovedanem položaju.

Kek je v 31. minuti posegel po prvi menjavi, poškodovanega Verbiča je zamenjal Sandi Lovrić.

V 45. minuti je Zajc poslal predložek z desne v kazenski prostor, tam je bil Celar, ki je poskusil s strelom od blizu, a na mestu je bil ciprski vratar.

Zajc in Gnezda Čerin v polno za zmago
Drugi polčas so Slovenci začeli z odlično ekipno akcijo, ki jo je z golom kronal Miha Zajc (1:0). Stojanović je odlično prodiral po levi strani, poslal je predložek v kazenski prostor, žoga se je odbila do Zajca, ki je s strelom v levi spodnji kot zatresel nasprotno mrežo.

Andronikos Kakoulis je edini zadel za Ciper. Foto: Reuters

Andronikos Kakoulis je edini zadel za Ciper. Foto: Reuters

V 66. minuti je bil Celar znova blizu prvega gola, po predložku z leve je z glavo meril prek gola. Minuto zatem Kurtić po podaji iz kota žogo podaljšal do Jureta Balkovca, ki je bil v obetavni priložnosti pred nasprotnimi vrati, a je ni izkoristil najbolje.

Gostje so v 75. minuti v eni redkih priložnosti zapretili od daleč, močno je streljal Marios Antoniadis, izboril je le prvi kot za svojo reprezentanco. Po podaji iz kota je isti nogometaš pred prvo vratnico podstavil nogo, a Jan Oblak je bil zbran.

Ciprčani so ob koncu aktivnejše iskali pot do izenačenja, a Adam Gnezda Čerin je v 84. minuti poskrbel za povišanje vodstva. Dolgo podajo je sprejel Celar, s podajo je lepo zaposlil Gnezdo Čerina, ki je dosegel svoj prvi gol za reprezentanco (2:0).

V 89. minuti je Andronikos Kakoulis s pravim evrogolom – z levico je streljal z 20 m. žogo je poslal pod prečko, Oblak je bil nemočen (2:1). Ciprčan je tudi postavil končni izid.

Adam Gnezda Čerin je dosegel prvi gol v reprezentančnem dresu. Foto: Reuters

Adam Gnezda Čerin je dosegel prvi gol v reprezentančnem dresu. Foto: Reuters

Avtogol Hrvate popeljal na SP
Nogometaši Hrvaške so zmagovalci skupine H kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Na odločilni tekmi so si v Splitu pot v Katar zagotovili z zmago 1:0 proti Rusiji, ki je do 81. minute držala želeni izid, nato pa je Fedor Kudrjašov na zelo nespreten način dosegel avtogol in svojo ekipo pahnil v dodatne kvalifikacije.

Slovaki so napolnili mrežo Malte, zmagali so s 6:0. Zasedli so tretje mesto.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022, skupina H
SLOVENIJA – CIPER 2:1 (0:0)
5117; Zajc 48., Gnezda Čerin 84.; Kakoulis 89.

Slovenija: Oblak, Stojanović, Bijol, Balkovec, Karničnik, Zajc (84./Štulac), Kurtić, Gnezda Čerin, Iličić, Verbič (31./Lovrić), Celar (94./Vrhovec).

Ciper: Michael, Andreou, Laifis, Antoniades, Demetriou, Artimatas, Kastanos, Avraam (92./Špoljarić), Cionis (74./Efrem), Papoulis (80./Kakoulis), Sotiriou.

Sodnik: Sergej Ivanov (Rusija)


HRVAŠKA – RUSIJA 1:0 (0:0)
Kudrjašov 81./ag

Hrvaška: Grbić, Juranović (75./Brekalo), Lovren, Gvardiol, Sosa, Brozović, Pašalić
(75./Livaja), Modrić, Vlašić (58./Petković), Kramarić (86./Stanišić), Perišić.

Rusija: Safonov, Karavajev, Divejev, Džikija, Kudrjašov, Fomin (80./Glebov), Barinov, Golovin (57./Čistjakov), Ionov (57./Zobnin), Smolov (57./Zabolotni), Bakajev (78./Mostovoj).

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


MALTA – SLOVAŠKA 0:6 (0:3)
Rusnak 6., 16., Duda 8., 69., 80., De Marco 72.
RK: Camenzuli 47., Teuma 51./oba Malta

Lestvica:               
HRVAŠKA    10 7 2 1 21:4 23 točk 
--------------------------------    
RUSIJA    10 7 1 2 19:6 22    
SLOVAŠKA   10 3 5 2 17:10 14    
SLOVENIJA   10 4 2 4 13:12 14    
CIPER     10 1 2 7 4:21 5    
MALTA     10 1 2 7 9:30 5    
Srbi v Lizbono po zmago in 1. mesto
Tudi v preostalih kvalifikacijskih skupinah bo zelo zanimivo. V skupini A bosta o 1. mestu odločili Portugalska in Srbija (Srbija mora zmagati), v skupini B bo Španija gostila Švedsko (ta ima točko manj od vodilne Španije), v skupini J pa bo Severna Makedonija verjetno kar morala ugnati Islandijo, da bo ostala na 2. mestu in si zagotovila dodatne kvalifikacije.