in

Slovenija – Ciper 1:0 (Zajc 48.); Hrvaška – Rusija 0:0 (2. polčas)

Tako so Slovenci zaman proslavljali prvenec Žana Celarja, saj je sodnik gol razveljavil zaradi prepovedanega položaja. Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav Slovenija nima več možnosti za preboj na SP 2024, je selektor Matjaž Kek prepričan, da motivov ne bo manjkalo, v mislih pa ima predvsem prvo medsebojno tekmo na Cipru, ko je Slovenija pustila res slab vtis in izgubila z 1:0.

Kot je poročal MMC-jev novinar Toni Gruden, je Matjaž Kek moral narediti dve spremembi v postavi še pred začetkom tekme. Miha Mevlja in Andraž Šporar zaradi težav s poškodbo nista dokončala ogrevanja. Namesto prvega je v obrambi Jure Balkovec kot osrednji branilec, v napadu pa je namesto Šporarja Žan Celar. Priložnost od prve minute imajo tudi Jaka Bijol, Žan Karničnik in Adam Gnezda Čerin.

Slovenija si je priborila prvo priložnost že v 4. minuti. Po podaji z glavo v kazenski prostor je Miha Zajc poskusil z diagonalnim strelom, njegov poskus pa je končal nekaj cm mimo desne vratnice.

Na začetku 16. minute je po podaji iz kota v kazenskem prostoru najvišje skočil Jasmin Kurtić, meril je z glavo in zadel prečko. Ob koncu te minute pa je odličen predložek poslal Gnezda Čerin, z glavo je od blizu poskusil Benjamin Verbič, vratar Cipra pa je s konicami prstov preprečil slavje Slovenije.

Kek: Pričakujem motivirano, organizirano, angažirano Slovenijo

Petar Stojanović je v 23. minuti stekel hitro po levi strani v protinapad, poslal je predložek pred vrata, kjer je bil Zajc, poskusil je z glavo, a ni bil tako nevaren kot pri svojem prvem strelu.

Celar je v 24. minuti že proslavljal svoj prvenec v reprezentančnem dresu, a je sodnik Sergej Ivanov po pregledu VAR-a gol razveljavil, saj naj bi bil Celar ob podaji Verbiča v prepovedanem položaju.

Kek je v 31. minuti posegel po prvi menjavi, poškodovanega Verbiča je zamenjal Sandi Lovrić.

V 45. minuti je Zajc poslal predložek z desne v kazenski prostor, tam je bil Celar, ki je poskusil s strelom od blizu, a na mestu je bil ciprski vratar.

V prvem polčasu je Slovenija prevladovala, žogo je imela krepko v svoji posesti (71 odstotkov), pri številnih poskusih pa Kekovi varovanci niso bili najučinkovitejši.

20ka proor, podal pred vrata, zajcj diagonalno v čevo stran podal pred vrata

14. november nepozaben za slovenski nogomet
14. november je sicer nepozaben za slovenski nogomet: pred točno 20 leti si je Slovenija na tekmi dodatnih kvalifikacij z Romunijo priborila krstni nastop na svetovnih prvenstvih. S prvim in edinim reprezentančnim zadetkom se je med legende zapisal Mladen Rudonja.

Zelo napeto v Splitu
Marsikje bo danes še zelo napeto, v skupini H seveda predvsem na Poljudu (že od jutranjih ur so navijači v Splitu zelo glasni), kjer mora Hrvaška premagati Rusijo, če želi osvojiti 1. mesto in se neposredno uvrstiti na turnir v Katarju.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022, skupina H, danes ob 15.00:
SLOVENIJA – CIPER 1:0 (0:0)
Zajc 48.

Slovenija: Oblak, Stojanović, Bijol, Balkovec, Karničnik, Zajc, Kurtić, Gnezda Čerin, Iličić, Verbič (31./Lovrić), Celar.

Ciper: Michael, Andreou, Laifis, Antoniades, Demetriou, Artimatas, Kastanos, Avraam, Cionis, Papoulis, Sotiriou.

Sodnik: Sergej Ivanov (Rusija)


HRVAŠKA – RUSIJA 0:0 (0:0)

MALTA – SLOVAŠKA 0:3 (0:3)
Rusnak 6., 16., Duda 8.
RK: Camenzuli 47./Malta

Lestvica:              
RUSIJA     9 7 1 1 19:5 22 točk
HRVAŠKA    9 6 2 1 20:4 20   
--------------------------------   
SLOVAŠKA    9 2 5 2 11:10 11   
SLOVENIJA   9 3 2 4 11:11 11   
MALTA     9 1 2 6 9:24 5   
CIPER     9 1 2 6 3:19 5   
Srbi v Lizbono po zmago in 1. mesto
Tudi v preostalih kvalifikacijskih skupinah bo zelo zanimivo. V skupini A bosta o 1. mestu odločili Portugalska in Srbija (Srbija mora zmagati), v skupini B bo Španija gostila Švedsko (ta ima točko manj od vodilne Španije), v skupini J pa bo Severna Makedonija verjetno kar morala ugnati Islandijo, da bo ostala na 2. mestu in si zagotovila dodatne kvalifikacije.