in

Slovenija – Ciper 0:0; Hrvaška – Rusija 0:0

Marsikje bo danes še zelo napeto, v skupini H seveda predvsem na Poljudu (že od jutranjih ur so navijači v Splitu zelo glasni), kjer mora Hrvaška premagati Rusijo, če želi osvojiti 1. mesto in se neposredno uvrstiti na turnir v Katarju. Slovenija bo za konec neuspešnega ciklusa poskušala četrtič zmagati v kvalifikacijah za SP 2022 in se oddolžiti za slabo predstavo v Nikoziji, ko je bilo konec marca 1:0 za Ciper. Foto: Reuters

Kek: Pričakujem motivirano, organizirano, angažirano Slovenijo

Kot je poročal MMC-jev novinar Toni Gruden, je Matjaž Kek moral narediti dve spremembi v postavi še pred začetkom tekme. Miha Mevlja in Andraž Šporar zaradi težav s poškodbo nista dokončala ogrevanja. Namesto prvega je v obrambi Jure Balkovec kot osrednji branilec, v napadu pa je namesto Šporarja Žan Celar. Priložnost od prve minute imajo tudi Bijol, Karničnik in Gnezda Čerin.

Čeprav Slovenija nima več možnosti za preboj na SP 2024, je selektor Matjaž Kek prepričan, da motivov ne bo manjkalo, v mislih pa ima predvsem prvo medsebojno tekmo na Cipru, ko je Slovenija pustila res slab vtis in izgubila z 1:0.

Kar nekaj je teh razlogov za dober konec kvalifikacij. Eden tistih, ki mene najbolj žene, je tekma v Nikoziji, ko smo izgledali slabo, ko smo izgubili in ko je bil mogoče prelomen trenutek teh kvalifikacij. Zato pričakujem motivirano, organizirano, angažirano Slovenijo. Cilj in razmišljanja so zaključiti kvalifikacije z zmago,” je na novinarski konferenci pojasnil Kek.

14. november je sicer nepozaben za slovenski nogomet: pred točno 20 leti si je Slovenija na tekmi dodatnih kvalifikacij z Romunijo priborila krstni nastop na svetovnih prvenstvih. S prvim in edinim reprezentančnim zadetkom se je med legende zapisal Mladen Rudonja.

Slovenija na Cipru doživela hladno prho. Kek: Zaslužili smo si to klofuto.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022, skupina H, danes ob 15.00:
SLOVENIJA – CIPER 0:0 (-:-)

Slovenija: Oblak, Stojanović, Bijol, Balkovec, Karničnik, Zajc, Kurtić, Gnezda Čerin, Iličić, Verbič, Šporar.

Ciper: Michael, Andreou, Laifis, Antoniades, Demetriou, Artimatas, Kastanos, Avraam, Cionis, Papoulis, Sotiriou.

Sodnik: Sergej Ivanov (Rusija)


HRVAŠKA – RUSIJA 0:0 (-:-)

MALTA – SLOVAŠKA 0:2 (-:-)

Lestvica:              
RUSIJA     9 7 1 1 19:5 22 točk
HRVAŠKA    9 6 2 1 20:4 20   
--------------------------------   
SLOVAŠKA    9 2 5 2 11:10 11   
SLOVENIJA   9 3 2 4 11:11 11   
MALTA     9 1 2 6 9:24 5   
CIPER     9 1 2 6 3:19 5   
Srbi v Lizbono po zmago in 1. mesto
Tudi v preostalih kvalifikacijskih skupinah bo zelo zanimivo. V skupini A bosta o 1. mestu odločili Portugalska in Srbija (Srbija mora zmagati), v skupini B bo Španija gostila Švedsko (ta ima točko manj od vodilne Španije), v skupini J pa bo Severna Makedonija verjetno kar morala ugnati Islandijo, da bo ostala na 2. mestu in si zagotovila dodatne kvalifikacije.