in

Sliko Fride Kahlo prodali za rekordnih 30,8 milijona evrov

Sliko Fride Kahlo so na na dražbi prodali za rekordnih 30,8 milijona evrov. S tem je avtoportret Diego in jaz postal najdražje delo latinskoameriškega umetnika.

abba

Sliko mehiške umetnice Fride Kahlo so na dražbi prodali za rekordnih 34,9 milijona dolarjev, kar je približno 30,8 milijona evrov. Avtoportret mehiške slikarke je tako postal najdražje delo latinskoameriškega umetnika, poroča BBC.

Rekord je do sedaj pripadal delu Diega Rivere, ki je bilo leta 2018 prodano za 9,76 milijona dolarjev. Rivera in Kahlo sta bila več desetletji v burnem razmerju.

Slika Diego y Yo oziroma Diego in jaz je eden zadnjih avtoportretov slikarke. Delo prikazuje jokajočo Frido Kahlo in njenega moža Rivero, ki je naslikan nad njenimi očmi.

Dražbena hiša Sotheby’s je na torkovi dražbi v New Yorku delo označila za eno najpomembnejših del Fride Kahlo, ki je kadarkoli prišlo na dražbo.

Frida Kahlo
Foto : Julian Cassady/SOTHEBY’S/REUTERS
Elda Piščanec

Sliko je kupil Eduardo F. Cosantini, po poročanju New York Timesa gre za ustanovitelja muzeja v Argentini.

Na zadnje je bil avtoportret na dražbi leta 1990, zanj so takrat iztržili 1,4 milijona dolarjev.

Frida Kahlo, ki velja za eno največjih slikark 20. stoletja, je slovela po svojih intimnih avtoportretih, ki odsevajo bolečino in osamljenost. Rodila se je leta 1907, umrla pa 1954. S svojo umetnostjo je promovirala mehiško kulturo. Njeno delo je spremljalo tudi njen boleč odnos z lastnim telesom, invalidnost zaradi otroške paralize in hude poškodbe po avtobusni nesreči.

Frida Kahlo
Foto : Profimedia

Oznake