in

Slavnik – prijeten vzpon in izjemni razgledi

Slavnik je 1.028 metrov visoka razgledna gora v Čičariji, kraški pokrajini v severovzhodnem delu slovenske Istre, in je eden od najbolj priljubljenih vrhov prebivalcev slovenske obale. Tam boste dobro jedli in uživali v neverjetnih razgledih na vse strani.

Naravni spomenik

Vrh Slavnika s pobočji so leta 1992 razglasili za naravni spomenik zaradi pisanega kraškega travniškega rastlinstva (tržaški svišč, košutnik, narcise, Jacquinijev ranjak, zlati koren) ter številnih redkih in endemičnih živalskih vrst (metuljev, strig, pajkov). Tik pod vrhom najdete Tumovo kočo s pestro ponudbo, ki so jo odprli pred 63 leti, leta 1957.

Foto : DDD

S Slavnika se ob lepem vremenu ponujajo izjemni razgledi na Jadransko morje, Dolomite, Julijske in Karnijske Alpe, Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe ter bližnje gore, kot so Golaki, Vremščica in Snežnik.

gora Slavnik
Foto : DDD

Zaradi vsega naštetega je Slavnik izjemno priljubljena pohodniška in tudi kolesarska točka (do vrha vodi tudi makadamska cesta). Največ obiskovalcev gore si za izhodiščno točko izbere vas Podgorje (do vrha 1 ura 40 minut zmerne hoje po lahki označeni poti) ali vas Skadanščina (do vrha 1 ura 30 minut zmerne hoje po lahki označeni poti).

Oznake