in

Skupina prebežnikov prebila ograjo na beloruski meji, aretiranih več ljudi

Na poljsko-beloruski meji je skupina približno 50 prebežnikov v soboto zvečer prebila ograjo in vstopila na Poljsko, je danes sporočila poljska policija. Incident se je zgodil v vasi Dubicze Cerkiewne, kjer so policisti aretirali 22 Iračanov.

Prebežniki na poljsko-beloruski meji

Po navedbah policije je še ena večja skupina poskušala prečkati mejo nedaleč od vasi Kolonia Klukowicze, vendar neuspešno. Prebežniki so na policiste metali kamenje, en policist je bil lažje poškodovan. Policija je na obmejnem območju aretirala tudi štiri osumljene tihotapce, ki so potovali z prebežniki. Po informacijah gre za dva Gruzijca, Poljaka in Sirijca. Kot poroča dpa, teh navedb ni mogoče neodvisno preveriti, saj je Poljska zaprla dostop na območje, kjer je razglasila tudi izredne razmere.

Poljski mejni policisti so letos preprečili več kot 33.000 poskusov nezakonitega prečkanja državne meje iz Belorusije. Na območju je sicer že več dni ujetih več tisoč prebežnikov, ki pri nizkih temperaturah bivakirajo v šotorih in upajo na prehod na Poljsko in naprej proti EU. Vsake toliko časa kakšni skupini tudi uspe, vendar jih poljske oblasti po večini vrnejo nazaj v Belorusijo.

EU obtožuje beloruskega samodržca Aleksandra Lukašenko, da se skuša z ustvarjanjem migrantske krize maščevati za sankcije, ki so jih uvedli proti njemu in njegovim sodelavcem zaradi nasilnega zatrtja protestov po spornih predsedniških volitvah avgusta lani.

Oznake