in

Skokovita rast okužb: Nizozemska menda kmalu v delno zaprtje

Čeprav je na Nizozemskem kar nekaj časa prevladovalo prepričanje, da zaradi velike precepljenosti strožji ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa ne bodo potrebni, naj bi v državi danes oznanili delno zaprtje države.

Nizozemska bo predvidoma prva država v Zahodni Evropi, ki bo v času od poletja ponovno uvedla strožje ukrepe za omejevanje širjenja covida-19. Ob velikem porastu novih okužb naj bi nizozemska vlada danes zvečer oznanila, da se v državi začenja tritedensko obdobje delnega zaprtja države.

Nizozemska vlada bo predvidoma omejila obratovalni čas barov in restavracij ter, med drugim, prepovedala občinstvo na športnih prireditvah. Medtem ko bo svetovala delo od doma, kjer je to mogoče, naj bi šole, gledališča in kinematografi ostali odprti.

Omejitve za vse?

Iz Nizozemske, kjer živi več kot 17 milijonov ljudi, so včeraj poročali o 16.300 novih okužbah, kar je največ doslej. V državi velik porast okužb beležijo po tem, ko so septembra odpravili ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa.

Na Nizozemskem bodo proti prvotnim pričakovanjem uvedli strožje ukrepe navkljub temu, da je polno cepljenih približno 85 odstotkov prebivalcev. Še vedno pa ni povsem znano, ali bo nizozemska vlada sledila avstrijski in bo razlikovala med cepljenimi in necepljenimi prebivalci – epidemiološka stroka namreč predlaga omejitve tudi za polno cepljene osebe in tiste, ki so prebolele covid-19.

Oznake