in

Singapur ne bo več plačal zdravljenja necepljenim

Singapur bo začel bolnikom, ki se niso cepili proti covidu-19, potrebujejo pa zaradi okužbe bolnišnično oskrbo, zaračunavati stroške zdravljenja. V državi je sicer cepljenih več kot 80 odstotkov prebivalcev.

V Singapurju so do danes proti covidu-19 cepili že več kot 85 odstotkov državljanov, kar to mestno državico uvršča med tiste z največjim odstotkom cepljenih prebivalcev. Osemnajst odstotkov prebivalcev je že prejelo poživitveni odmerek. Ker pa večino tistih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, predstavljajo necepljeni, so se odločili za zaostritev pravil.

Covid certifikat green pass Italija

“Bolnikom, ki se niso želeli cepiti proti covidu-19, bomo 8. decembra začeli zaračunavati bolnišnično oskrbo,” je po poročanju New York Timesa sporočil singapurski zdravstveni minister Ong Ye Kung. Iz tega bodo izvzeti le tisti, ki se ne smejo cepiti, otroci, ki so mlajši od 12 let, in ljudje z določenimi zdravstvenimi težavami.

Račun za zdravljenje covida-19 za državljane Singapurja, posameznike s stalnim prebivališčem in imetnike delovnega dovoljenja zdaj krije država.

Ker pa zdravstveni sistem v tej državi veliki meri temelji na zasebnih zavarovalnicah, bo necepljenim stroške v primeru hospitalizacije krila zasebna zavarovalnica. Prav tako se bodo lahko necepljeni bolniki še vedno za pomoč obrnili na državo.

Singapur ima enega od najboljših zdravstvenih sistemov. Študija, ki je bila leta 2017 objavljena v reviji Lancet, je pokazala, da se je njihov zdravstveni sistem med 188 uvrstil na prvo mesto.

Število najtežjih primerov se je v Singapurju po podatkih ministrstva v zadnjem času stabiliziralo, a ostaja visoko. Od približno 280 postelj je na intenzivni negi trenutno zasedenih 134, večino pa se tam zdravijo necepljeni bolniki. Vladni uradniki zato poudarjajo, da se morajo ljudje še naprej truditi, da bo to število ostalo čim manjše.

Najmanj šest odstotkov ljudi, ki so starejši od 60 let, se še ni cepilo, kažejo statistike. “Želimo poslati pomembno sporočilo vsem, da se cepijo, če se lahko,” je povedal zdravstveni minister.