in

Sindikat delavcev trgovine poziva k strpnosti: kupci jezo stresajo na prodajalce

Sindikat delavcev trgovine je obiskovalce trgovin pozval k doslednemu upoštevanju veljavnih ukrepov ter strpnosti do delavcev v trgovinah. Kot pravijo, kupci svojo jezo nad trenutno situacijo pogosto stresajo na že tako slabo plačane in preobremenjene prodajalke in prodajalce.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije prejema vse več pritožb svojih članov, da se soočajo z agresivnimi kupci, ki kljub opozorilom zaposlenih ne upoštevajo predpisanih ukrepov za zaščito pred covidom-19.

“Kupci kljub opozorilom zaposlenih ne upoštevajo ukrepov za zaščito pred koronavirusom, predpisanih s strani vlade Republike Slovenije, skladno z odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. Svojo jezo nad trenutno situacijo stresajo na že tako slabo plačane in preobremenjene prodajalke in prodajalce,” so v sindikatu zapisali v sporočilu za javnost.

Odgovornost nosijo zaposleni

Kot so pojasnili, manjše trgovine za preverjanje upoštevanja odlokov ne zagotavljajo varnostnih služb, temveč so za to zadolženi delavci v trgovinah, ki morajo tako kupce opozarjati na pravilno izvajanje ukrepov, kamor sodi tudi nošenje maske v zaprtih prostorih. “Odgovornost za neupoštevanje odlokov v primeru morebitnega inšpekcijskega pregleda in ugotovitve nepravilnosti nosijo zaposleni,” so poudarili.

Sindikat zato vse obiskovalce trgovin poziva k doslednemu upoštevanju veljavnih ukrepov – k uporabi zaščitne maske na zaprtih javnih krajih oziroma v prostorih, zagotavljaju medsebojne razdalje in razkuževanju rok pred vstopom v prodajalno.

Pozvali k strpnosti do delavcev

Zaposleni v trgovinah so vsak dan v neposrednem stiku z množico ljudi, pri svojem delu pa se dotikajo denarja, nakupovalnih vozičkov in izdelkov, kar jih še dodatno izpostavlja možnosti okužbe. “Njihovo delo je zaradi trenutne situacije postalo zahtevnejše, zato pozivamo slovensko javnost, da prevzame odgovornost za svoja dejanja in je strpna do delavk in delavcev, ki po svojih najboljših močeh opravljajo svoje delo ter zagotavljajo varno okolje za vse obiskovalce trgovin. Bodimo odgovorni, razumni in strpni,” so pozvali.