in

Silovito neurje na Siciliji: tornado, trombe in debela plast sodre

Sicilijo je v torek zajelo silovito neurje z močnimi nalivi in večjimi količinami toče ter sodre, v nekaterih mestih pa so opazili tudi tornado in vodne trombe. Po poročanju javne televizije Rai je na območju Raguse, v mestu Modica, umrl 53-letnik.

Predele Sicilije je včeraj zajelo močno neurje, ki je poskrbelo za ogromno gmotno škodo. Za Sicilijo in Sardinijo so razglasili oranžno opozorilo, prekinjen pa je bil tudi železniški promet.

Močno neurje so spremljali dež, toča in močni sunki vetra. V mestu Licata so opazili trombo, je poročal portal Neurje.si, številne težave pa so imeli tudi v mestu Ragusa.

Manjše mesto Niscemi je bilo prekrito z debelo plastjo sodre. Po poročanju nekaterih italijanskih medijev je bila količina sodre na nekaterih cestah visoka tudi do pol metra.

poplave na siciliji

Med nevihto umrl 53-letnik

V mestu Modica je umrl 53-letnik, ki naj bi med neurjem zapustil hišo, da bi popravil roleto. Za neurjem je v številnih mestih ostalo močno razdejanje. Podrta so številna drevesa, poškodovanih je več hiš, blokov in cest, ki jih je ponekod voda tudi odnesla. Gasilci in ostale pristojne službe še vedno odstranjujejo posledice neurja.

Sicilijo je v zadnjih tednih zajelo več neurij z obilnim deževjem in tudi točo. Konec oktobra so poplave v bližini Catanie na vzhodu Sicilije zahtevale tri smrtne žrtve.

Od začetka leta so v Italiji zaznali že skoraj dva tisoč ekstremnih vremenskih pojavov, kot so poplave, tornadi, toča in vročinski valovi. To pomeni 45 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Oznake