in

Siciljanska roparja slovenskih bank oproščena zaradi izločitve GPS-podatkov

Foto: Televizija Slovenija

Sporni naj bi bili predvsem GPS-podatki o gibanju avtomobilov, ki so jih najeli pred samima ropoma pri italijanskih ponudnikih. Sodnica Darinka Kogoj je delno ugodila predlogu zagovornikov Tanje Marušič in Gregorja Veličkova in iz sodnega spisa izločila podatke o gibanju najetega terenskega vozila na podlagi GPS-sledilne naprave, za katere italijanski tožilec policistom ni dal odredbe za njihovo pridobitev in uporabo.

V ropa naj bi bilo sicer predvidoma vpletenih več oseb, vendar tega doslej niso dokazali. Ob pomoči videoposnetkov iz bank v času ropov pa ni bilo mogoče natančno določiti, katere osebe so bile v banki.

Pappalardu in Piacenteju so dokazali le pripravljalna dejanja na rop, ki pa niso kazniva, je v današnji obrazložitvi sodbe povedala sodnica Kogoj.

44-letni Giacomo Pappalardo in 27-letni Mario Piacente sta bila v priporu od oktobra lani. Sodišče ju je oprostilo tudi plačila stroškov postopka in nagrade za zagovornika, oškodovani banki pa napotilo na pravdni postopek.

Tožilstvo napovedalo pritožbo

Državna tožilka Petra Poberaj je že napovedala pritožbo. Za Piacenteja je sicer tožilka zahtevala štiri leta za prvi rop in tri leta zaporne kazni za drugi rop, skupno šest let zaporne kazni. Zagovornika Veličkov in Marušič sta za obtožena predlagala oprostilno sodbo.

Pappalardo je ob koncu v izjavi dejal le, da je sodišče z današnjo razsodbo dalo “lekcijo iz kazenskega in ustavnega prava”.

Kaj so ugotovili policisti

Novogoriški policisti so aprila letos predstavili ugotovitve preiskav lanskih ropov bančnih poslovalnic na Dobrovem in v Dutovljah. Med ropom banke na Dobrovem 31. avgusta lani sta storilca po navedbah policije odnesla okoli 27.000 kun, nekaj sto poljskih zlotov ter okoli 31.000 evrov. V sodelovanju z italijanskimi kriminalisti iz Gorice in Čedada so tedaj ugotovili, da so pri ropu v Goriških brdih sodelovali najmanj štirje, ki so si z avtomobili, najetimi v Italiji, več dni ogledovali bančno poslovalnico in se tako pripravili na rop.

Rop banke v Dutovljah pa so izvedli v popoldanskih urah 1. oktobra lani. V tamkajšnjo bančno poslovalnico sta vstopila dva moška zakritih obrazov, bančni uslužbenki sta zagrozila s predmetom, podobnim pištoli, in od nje v italijanščini zahtevala denar. Uslužbenko sta nato zvlekla izza blagajniškega pulta in odnesla okoli 7100 evrov gotovine.

Izjalovilo pa se jim je med pripravami na tretji rop bančne poslovalnice v Kanalu, ko so novogoriški kriminalisti ob pomoči italijanskih kolegov Pappalarda in Piacenteja prijeli v Solkanu.

Šlo naj bi za organizirano roparsko združbo

V okviru čezmejnega policijskega sodelovanja so identificirali še tretjega osumljenca za rop banke v Dutovljah, prav tako državljana Italije z območja Catanie, ki je osumljen tudi sodelovanja pri ropu na Dobrovem. On se je dan po prijetju preostalih dveh osumljenih vrnil na jug Italije.

Vse tri osumljence so v Italiji v preteklosti že obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj, zato so slovenski policisti sklepali, da gre za kriminalno združbo, specializirano za izvrševanje bančnih ropov.