in

Se lockdown za necepljene lahko zgodi tudi pri nas?

“Zagotovo bodo potrebni dodatni ukrepi,” je o obvladovanju epidemije v državnem zboru dejal predsednik vlade Janez Janša. Ali bi lahko tudi Slovenija po vzoru Avstrije uvedla zaprtje za necepljene, bo znano po tem, ko bo ustavno sodišče sprejelo odločitev, ali je pogoj PC (preboleli, cepljeni) v državni upravi dovoljen, pravi premier.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je zaradi skrb vzbujajoče epidemiološke slike v Sloveniji predsednika vlade Janeza Janšo vprašala, ali lahko na podlagi stanja in posveta s stroko pričakujemo še dodatne ukrepe za zajezitev covida-19.

“Zagotovo bodo potrebni dodatni ukrepi”

Janša je povedal, da vlada vsak dan na podlagi predlogov stroke obravnava razmere in predloge ter sprejema ukrepe. “Zagotovo bodo potrebni dodatni ukrepi. Kako težki oziroma kako radikalni bodo, je odvisno od tega, koliko se bodo spoštovali veljavni ukrepi,” je dejal premier.

DTS oddelek covid-19

Kot je dodal, trenutni ukrepi na nekaterih področjih delujejo, predvsem se je zelo povečal interes za cepljenje. V zadnjih desetih dneh po njegovih besedah opažamo podobne številke kot septembra, ko smo uvedli PCT-sistem (preboleli, cepljeni, testirani) in takrat, ko je vlada odločila, da z ostrejšimi ukrepi začne pri sebi, in so za državno upravo uvedli PC-sistem (preboleli, cepljeni).

Kot je dejal Janša, PC-sistem ob podobnih številkah, kot smo jih imeli takrat, zdaj uvajajo tudi sosednje in druge zahodnoevropske države. “Žal je pri nas ustavno sodišče ta ukrep zadržalo. Ni še razveljavilo odloka, se pravi, ne odloča. Ne vem, kaj čaka. Izkoriščam to priložnost za apel na ustavno sodišče, naj odloči. Oni so samo zadržali odlok, kakršnega, kot vidimo danes, v milejši situaciji, kot jo imamo mi, sprejemajo drugod po Evropi. Bil bi čas, da se gospodje sodniki odločijo. Ker vlada ne ve, ali lahko ravna v tej smeri, v kateri ukrepajo tisti, ki so uspešnejši v boju z epidemijo, kot je Avstrija, ali se sprijaznimo s situacijo, kako bo, pač bo,” je dejal Janša.

Želijo vedeti, ali lahko sledimo Avstriji

Janša je v odgovoru omenil tudi Avstrijo, ki je danes uvedla omejitve za vse, ki niso cepljeni. “Ko smo skušali to bolj poskusno narediti pri sebi, se pravi pri vladi, pri izvršni oblasti, pri administraciji, smo bili zadržani že na tej stopnji. Čim prej je treba vedeti, ali gremo lahko po isti poti,” je dejal.

Janša prst uperil v ustavno in vrhovno sodišče

V odgovoru poslanki je Janša še dejal, da je treba vedeti, da je ustavno sodišče z nekaterimi svojimi odločitvami, pa tudi vrhovno sodišče z odločitvijo, da se ne kaznuje nekoga, ki ne nosi maske, čeprav je predpisana, vladi po domače rečeno “pulilo veliko zob”, ko gre za ukrepanje z instrumenti, ki jih uporabljajo povsod drugod. “Ker če za nečim, kar je obvezno, ne stoji tudi sankcija, potem je vseeno, ali imamo neki ukrep obvezen ali pa zgolj kot priporočilo. Ker tisti, ki se zavedajo situacije, to tudi prostovoljno upoštevajo. To je tista razlika med razmerami pri nas in tisto razliko in situacijo v državah, kjer so uspešnejši,” je dodal.

Ustavno sodišče RS
Foto : Denis Sadiković/N1

Kot je dodal, smo v Sloveniji v dnevih do odločitve ustavnega sodišča opažali trend, ki bi Sloveniji omogočal, da bi bila danes precepljenost v povprečju EU. “V bistveno boljšem položaju, v bolnišnicah bi imeli nekaj sto manj bolnih zaradi covida-19 in intenzive ne bi pokale po šivih. To je nekaj, kar lahko vidimo enostavno iz same statistike,” je povedal.

Za pogoj PC pa se zavzemajo tudi župani. Ljubljanski župan Zoran Janković je prejšnji teden dejal, da je skupščina združenja mestnih občin sklenila pozvati vlado in državni zbor, da uredi zakonsko podlago za pogoj PC na podlagi mnenja strokovne skupine pod vodstvom Mateje Logar s konca septembra. Preverjajo tudi podlage, da bi na prireditvah veselega decembra v prestolnici uveljavili ta pogoj. Uvedba pogoja PC ima po informacijah N1 tudi nekaj zagovornikov v ministrskem zboru, vendar se vlada za to za zdaj ni odločila, ker je poskus uvedbe PC za državno upravo zadržalo ustavno sodišče.

Po Janševih besedah je pomembno tudi, da “v večini evropskih držav opozicija ne nagaja”. “Pri nas je bilo tudi nekaj koristnih predlogov opozicije, tudi skupen poziv poslanskih skupin za cepljenje. Ampak ko smo prešteli pozive, ki so šli v podporo ukrepom, in pozive, ki so šli proti ukrepom, je razmerje 4 : 96, 4 odstotke v podporo ukrepom in 96 odstotkov v nasprotovanju in nagajanju. In seveda s takim pristopom ni mogoče govoriti o enotnosti boja proti virusu,” je dejal.

Slovensko zdravstvo je po premierjevih besedah od začetka epidemije bistveno okrepilo kapacitete, ne pa tudi na področju kadrov, ker se medicinskih sester in zdravnikov v enem letu ne more ne izšolati in ne uvoziti.