in

Rok za prijavo škode po letošnji pozebi podaljšan

Kmetijstvo ministrstvo je podaljšalo rok za prijavo škode po letošnji pozebi. Oškodovanci jo lahko prijavijo vse do 11. novembra.

Oškodovanci, ki so letos utrpeli škodo zaradi pozebe, imajo po podaljšanju roka še do 11. novembra čas, da na pristojno občino predložijo obrazec, vezan na oceno škode, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Podaljšanje roka velja za oškodovance, ki so s strani Uprave RS za zaščito in reševanje po pošti prejeli predtiskan obrazec 2.09 za prijavo škode po pozebi 2021, prav tako velja za ostale nosilce kmetijskih gospodarstev, ki predtiskanega obrazca niso prejeli, a so utrpeli škodo zaradi pozebe 2021 na priznanih kmetijskih kulturah.

Po grobih ocenah za od 40 do 50 milijonov evrov škode

Za dodatne informacije se lahko oškodovanci obrnejo na svetovalce območnih enot kmetijsko gozdarskih zavodov ali na pristojno občino, so še navedli na kmetijskem ministrstvu.

Po prvotnih grobih ocenah je spomladanska pozeba od 6. do 8. aprila letos povzročila za od 40 do 50 milijonov evrov škode. Primerljiva naj bi bila s škodo po pozebi v letih 2016 in 2017, ki je dosegla približno 45 milijonov evrov.

Največ škode za sadna drevesa

Največ škode so utrpele sadne vrste na celotnem območju Slovenije, ki so bile v času pozebe v polnem cvetenju, z izjemo Gorenjske, kjer se je cvetenje šele začelo. Pri vinski trti je bila poškodovanost zelenih mladik odvisna od lege in sorte. Posevki zelja in solate so bili prizadeti predvsem na nepokritih površinah, pri poljščinah je bilo največ škode na zgodnjem krompirju.

Kmetijsko ministrstvo je takoj po pozebi pristopilo k pripravi pravnih podlag za pomoč prizadetim, med drugim je 7. julija DZ potrdil zakon o ukrepih za odpravo posledic spomladanske pozebe v kmetijski proizvodnji.

Oznake