in

Robert Golob in svet delavcev GEN-I-ja o menjavi na vrhu družbe

Robertu Golobu mandat na čelu GEN-I-ja poteče 17. novembra. Foto: BoBo

V zadnjih tednih smo tako v medijih kot med družbeniki podjetja GEN-I ter njihovimi nadzornimi sveti priča politično motiviranim posegom, s katerim se odločevalci, ki imajo za to zakonite pristojnosti, pa tudi tisti, ki teh nimajo, vpletajo v kadrovanje ter korporativno upravljanje mednarodno uspešnega podjetja. Družbeni pomen GEN-I se je še posebej izpostavil v zadnjem obdobju, ko je udarila energetska kriza. Kot edini dobavitelj smo sprejeli zavezo, da ne bomo dražili niti elektrike niti plina. Zato smo še toliko bolj prepričani, da mora biti javnost temeljito in celostno informirana o dogajanju v zvezi z družbo GEN-I,” so zapisali v vabilu na novinarsko konferenco.

V torek skupščina družbe Gen-I ni glasovala o vnovičnem imenovanju Goloba za predsednika uprave družbe. Nadzorni svet Gena Energije namreč v ponedeljek ni dal soglasja za njegovo ponovno imenovanje.

Trgovec z električno energijo Gen-I je v polovični lasti Gena Energije, preostala polovica družbe pa je v rokah družbe Gen-EL. O imenovanju poslovodstva Gen-I odloča skupščina Gen-I, in sicer s soglasjem obeh družbenikov.

Podjetje Gen Energija je nato podalo predlog dveh novih kandidatov za člana uprave Gen-I, in sicer Davorja Dimiča v vlogi predsednika uprave in Jureta Sokliča v vlogi člana uprave.

Zavrnitev Goloba je bila pričakovana. O tem se je špekuliralo takoj po tem, ko je nadzorni svet Elektra Ljubljana v petek razrešil direktorja Andreja Ribiča. Vzpostavlja se vtis, sa so menjave na vrhu energetskih družb političnega in ne strokovnega značaja.