in

Ribič: Za mojo razrešitvijo stoji minister Vrtovec, energetiko prevzema NSi

Razrešeni direktor Elektra Ljubljana Andrej Ribič je v izjavi za javnost pojasnil okoliščine. Foto: Zajem zaslona

“Ukaz je prišel od zgoraj. Prepričan sem, da je za tem minister Vrtovec, kajti pred nekaj tedni v Hrastniku na otvoritvi sončne elektrarne je dejal, da se bodo morali stari direktorji posloviti, druga stvar pa je, da sem izvedel, da je sektor za energetiko prevzela stranka NSi,” je v izjavi za javnost v Ljubljani svojo razrešitev pojasnil Andrej Ribič, ki ga je vladajoča politika odstavila s čela Elektra Ljubljana.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec po Ribičevih besedah tako že izvaja napovedano kadrovsko čistko med “starimi direktorji”. O razlogu za tako hitro razrešitev pa je dejal, da je prihodnji teden skupščina družbe Gen-I, na kateri, tako Ribič, želi minister s svojimi sodelavci Elektru Ljubljana odvzeti glasovalne pravice. “Kot veste, se odloča o usodi Roberta Goloba (predsednik uprave družbe Gen-I, op. n.),” je dodal.

Po poročanju medijev namreč tudi predsednik uprave Gen-I Golob nima podpore politike. Nadzorniki imajo sicer na seji, ki bo predvidoma danes, sklep o Golobovem ponovnem imenovanju. Po poročanju portala 24ur.com pa bi lahko bil ob svoj stolček v tem tednu tudi direktor Holdinga Slovenske elektrarne.

Ribič: Nadzorni svet kontrira sam sebi

“Zapis nadzornega sveta, da odloča o moji krivdni razrešitvi, hkrati pa mi ponuja sporazum, je kontradiktoren in po mojem mnenju za nadzornike tudi kazniv. Če sem kriv, bi me morali brez pogajanj razrešiti takoj,” je izpostavil Ribič.

Pred kratkim razrešeni prvi mož Elektra Ljubljana o zahtevi vladajoče stranke

“Uradno dokumenta o moji razrešitvi nimam, slišal pa sem, da se navezuje na naše lastništvo v družbi Gen-I. Moje osnovno načelo vseskozi je bilo prepričanje, ki je bilo podkrepljeno s pravnimi mnenji in mnenjem republiške neodvisne agencije za energijo, da ni regulatornega pogoja, s katerim bi lahko družba Gen-I uveljavila nakupno opcijo. Zakaj je to pomembno? Ker je vrednost naše naložbe bistveno večja od omenjene opcije, zato sem uporabil vsa pravna sredstva, da bi zavaroval našo naložbo,” je pojasnil Ribič, da je tako preprečil oškodovanje Elektra Ljubljana in malih delničarjev.

“Ob takem položaju in dejstvu, da je kupnina, ki jo je bil Gen-I dolžan plačati ob uveljavitvi opcije, več milijonov nižja od dejanske vrednosti poslovnih deležev, sem bil dolžan uporabiti vsa pravna sredstva,” je v pismu predsedniku nadzornega sveta Elektra Ljubljana Božidarju Godnjavcu zapisal Ribič.

“Mojo razrešitev so napovedovali že dolgo. Na skupščini poleti sem povedal, da prihajajo pritiski s trani SDH-ja. Takrat so rekli, če ne bom poslušen, če ne bom uresničil opcije, da se lahko zgodi, da bom predčasno razrešen, to se je zdaj zgodilo,” je še pojasnil v izjavi za javnost.

Ribič: Želeli so, da odstopim iz osebnih razlogov

Po njegovih besedah se je razrešitev dolgo časa napovedovala. Da gre za politično odločitev, po Ribičevih pojasnilih dokazuje dejstvo, da je bil 18. oktobra povabljen v DZ, v prostore stranke SDS, kamor ga je povabil sekretar omenjene stranke Borut Dolanc, ki mu je ponudil dogovor o predčasni razrešitvi z mesta predsednika uprave.

“Bil je telefonski klic, da bi se gospod rad z mano sestal, dogovorila sva se, da prideva v poslanske prostore SDS-a. Pogovore je vodil sekretar stranke (Borut Dolanc, op. n.) sam. Ponudil mi je sporazum o predčasnem prenehanju moje funkcije, ta sporazum pa ni vseboval niti pravic, ki jih imam s pogodbo o zaposlitvi, tako da absolutno zame ni bil sprejemljiv. Dal sem predlog, da bi vso stvar lahko speljali bistveno bolj človeško in poslovno normalno, se dogovorili, da novi nadzorni svet izbere novega direktorja, jaz mu predam posle in se po novem letu normalno umaknem, ker to ni bilo sprejemljivo, sem tudi jaz vztrajal,” je opisal, kako je potekal sestanek v poslanski pisarni stranke SDS, kjer mu je sekretar stranke predlagal, naj odstopi.

“Nisem mogel sprejeti odstopa predvsem zaradi tega, ker ko sem prišel na to mesto pred 11 leti, je bila družba v razsulu, v njej je bil direktor prav iz te opcije, ki me zdaj ruši,” je še povedal Ribič in dodal, da štiri mesece in pol pred iztekom mandata ni mogel “odstopiti iz osebnih razlogov”, kot so mu predlagali.

“Naj še opozorim, da je pred nekaj dnevi minister Vrtovec povedal, da v njegovem sektorju ni političnih zamenjav, ni političnega kadrovanja, jaz prihajam iz njegovega sektorja in na žalost nisem edini, ki se mu to dogaja, tako da sami presodite o vsem tem,” je sklenil. Povedal je tudi, da za razrešitev ne vidi prav nobenih razlogov.

Kdo bo naslednik?

Kdo bo njegov naslednik, Ribič ne ve. “Govori se, da pride nekdo z Vizjakovega ministrstva, ne vem. Predvidevam, da bo najprej treba spremeniti statut, da bo lahko tisti, ki pride, izpolnjeval pogoje. Med drugim se tudi to lahko zgodi,” je dejal.

Vrtovec: Držim se načel korporativnega upravljanja

Minister za infrastrukturo Vrtovec je sicer v nedeljo v odzivu za 24ur.com dejal, da se drži načel korporativnega upravljanja in kot politik ne more imeti možnosti posegati v upravljanje gospodarskih družb.