in

Ribič pojasnjeval, kdo je nanj pritiskal pred razrešitvijo

V petek razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je predstavil politične in druge pritiske, ki naj bi jih bil deležen pred petkovo razrešitvijo s položaja predsednika uprave.

Predsednik uprave Elektra Ljubljane Andrej Ribič je bil v petek razrešen s položaja. Šlo je za krivdno razrešitev, čeprav so mu nadzorniki še prejšnji teden ponujali sporazumno prekinitev delovnega razmerja.

Danes je Ribič potrdil včerajšnje navedbe ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je za Pop TV dejal, da je generalni sekretar vladajoče SDS Borut Dolanc v pisarni vodje poslanske skupine Danijela Krivca v državnem zboru od njega zahteval, da odide.

Skrivna prodaja deležev

Da Ribiču vladajoča politika ni naklonjena, je znano že dlje časa. Ribič naj bi bil eden od tistih, ki jih je imel minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec v mislih, ko je spomladi napovedoval kadrovsko prevetritev v energetiki.

Pred dvema tednoma so se nato v medijih pojavile informacije, da naj bi Ribič in Robert Golob iz Gen-I, ki veljata za močna zaveznika, brez vednosti njunih nadzornikov (Gen energije kot največje družbenice Gen-I ter nadzornikov Elektra Ljubljane), upravljavca državnega premoženja SDH, ministrstva za infrastrukturo Jerneja Vrtovca sprožila postopke za skupno 75-odstotni delež Gen-I in Elektra Ljubljane v podjetju Gen-EL, ki je polovični lastnik Gen-I.

Tako v Gen-I kot v Elektru Ljubljana so za N1 nepravilnosti zanikali, podpis pogodb je v domeni poslovodstva, medijske objave pa neresnične, so nam dejali. Medtem so nadzorniki in SDH mnenja, da bi za to morali vedeti – pa niso.

V sredo je nato na to temo sestankoval nadzorni svet Elektra Ljubljana, ki mu predseduje Božidar Godnjavec, a ni povlekel nobene poteze. Po naših informacijah so Ribiču ponujali sporazumno prekinitev delovnega razmerja. V petek pa so se ponovno sestali in odločili, da mora Ribič iti zaradi krivdnih razlogov.

Foto : Žiga Živulović jr./BOBO

Novšakovi apetiti, Ribič se brani prek sodišča

Ribič očitno meni, da ga menjajo, ker želijo, da bi njegov naslednik 25-odstotni delež v Gen-EL (12,5 odstotka lastništva Gen-I) prodal Gen energiji Martina Novšaka. Za Pop TV je namreč dejal: “Glede na razloge, ki so jih navajali, je očitno, da so želeli pripeljati nekoga, ki bo sklenil škodljiv posel ter oškodoval družbo in njene delničarje, v dobro katerih sem vedno delal,” je zapisal Ribič.

Gre za posel, ki ga je Novšak poskušal izpeljati že junija, a ni uspel, zadeva je končala na sodišču.

Za kaj je šlo? Pogodba med družbeniki Gen-EL je Gen energiji do konca letošnjega junija omogočala, da kupi delež Elektra Ljubljana v Gen-EL (tako imenovana call opcija), če bo Elektro Ljubljana zaradi posebne regulatorne zahteve primoran prodati delež in bo za to podano tudi soglasje SDH. Tega je Gen energija pridobila in konec junija unovčila opcijo.

A Elektro Ljubljana je bil mnenja, da regulatorna zahteva ni izpolnjena ter da je cena, ki jo ponuja Gen energija (12,2 milijona evrov), za tri do štiri milijone evrov pod tržno. Ribič je denar vrnil, a naj bi ga Gen energija še enkrat nakazala Elektru Ljubljana. Ta ga zdaj hrani na računu, obenem je sprožil sodni spor, ki še traja.

Omenimo, če bi Gen energija, ki je zdaj 62,5-odstotna lastnica Gen-I, kupila še delež Elektra Ljubljane, bi postala 75-odstotna latnica in s tem dobila absolutno odločevalsko moč pri upravljanju trgovca z električno energijo.

Po Ribiču še razrešitev Goloba?

Po nekaterih informacijah naj bi bila razrešitev Ribiča le prva v seriji kadrovskih menjav v energetiki. Vlada naj bi želela zamenjati Roberta Goloba, šefa Gen-I.

Gen energija naj bi sicer predlagala nov mandat za Goloba, a ni jasno, ali bodo glasovi na skupščini zadostovali, da ga tudi potrdijo.