in

“Rezultatskih ciljev nočem postavljati, saj potem pozabim smučati”

Andreja Slokar je enajsta Slovenka z zmago na tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju. Foto: AP

Na startih sem imela veliko težav. Že v kvalifikacijah nisem dobro začenjala voženj, kar se pozna, da tega nismo dosti trenirali. V sami vožnji pa mislim, da mi celo malce pomaga, ko vidim tisto punco pred seboj. To me malce spodbudi in nato dam še toliko več od sebe.”

Andreja Slokar v napetem finalu paralelne tekme do prve zmage v karieri

Na zmagovalnem odru sobotne paralelne tekme v Lechu so bila na zmagovalnem odru nova imena. Andreja Slokar je v zelo napetem finalu premagala Norvežanko Theo Louise Stjernesund, tretje mesto je osvojila Kristin Lysdahl.

V velikem finalu je imela po prvi finalni vožnji Thea Louise Stejnesund 12 stotink prednosti, a Slokar je pred povratnim dvobojem verjela v zmago. “Vem, da Norvežanke zelo dobro startajo, to se je videlo tudi v analizi, ki smo jo naredili takoj po kvalifikacijah. Res dosti sem izgubila na startu, ampak videla, da jo na progi v bistvu prehitim. Rekla sem si: daj Andreja, dobro startaj, na progi jo boš že prehitela.

24-letna Ajdovka ni vedela, da še nobeni Slovenki (in Slovencu), niti Tini Maze, ni uspelo zmagati na paralelni tekmi: “Da sem prva Slovenka z zmago v tej disciplini, nisem vedela. To je super fajn občutek, a za zmago v paralelni tekmi je treba imeti tudi nekaj sreče. Zmaga v paralelni tekmi sicer ni enakovredna zmagi v slalomu ali veleslalomu ali katerikoli drugi disciplini. Vseeno pa gre za zmago v svetovnem pokalu in sem vsaj videla, kaj to pomeni za zraven, koliko je to enih dodatnih obveznosti. Zdaj vem vsaj tudi za drugič, kaj me čaka po tem.”

Svojevrstna nagrada je tudi rdeča majica vodilne v svetovnem pokalu. “Sprva sploh nisem vedela, kaj je ta rdeča številka. Sem mislila, da gre za vodilno v paralelni disciplini (smeh). Drugače pa to ne bo spremenilo nič, smo šele na začetku sezone.

Andreja Slokar v napetem finalu paralelne tekme do prve zmage v karieri

Naslednji konec tedna bo Andreja Slokar visoko ciljala tudi v Leviju na dveh tekmah svetovnega pokala. Ravno slalom je disciplina, v kateri je v lanski sezoni opozorila nase, predvsem na svetovnem prvenstvu v Cortini je bila s petim mestom res blizu vrha. Vse kaže, da bo v novi sezoni lahko naredila še korak naprej:

Poleti sem veliko trenirala slalom in sem se res počutila suvereno. Konkretno si rezultatskih ciljev ne maram postavljati, saj potem pozabim smučati. Vse, kar si želim, je to, da bi ponovila vožnje iz treningov in s tem bodo prišli tudi rezultati. To me sploh ne skrbi.