in

Revoz krči proizvodnjo, odpuščanja še sledijo

V novomeškem podjetju Revoz, kjer izdelujejo twinge, v luči svetovnega pomanjkanja polprevodnikov krčijo proizvodnjo. Z današnjim dnem delo ne bo več potekalo v dveh izmenah, temveč v poldrugi. Zaradi zmanjšanega obsega dela bodo v prihodnje prav tako predvidoma odpustili 350 delavcev.

V novomeškem Revozu, kjer je proizvodnja zaradi pomanjkanja elektronskih komponent, ki jih vgrajujejo v avtomobilske modele, letos stala več kot 70 dni, zaradi tega pa bodo ob skoraj dve petini predvidene proizvodnje, bodo danes z dveh prešli na poldrugo proizvodno izmeno. Približno 350 presežnih delavcev bodo odpustili v prihodnjih mesecih.

Odpovedi še niso izdali nobenemu zaposlenemu, sicer pa glede tega še usklajujejo in pripravljajo sezname, je za STA povedala vodja Revozove službe za komuniciranje Nevenka Bašek Zildžović. Kot je dodala, bodo število zaposlenih prilagajali v prihodnjih mesecih, prehod na poldrugo izmeno pa bo dnevno proizvodnjo zmanjšal s 650 na 480 vozil.

Brez dela bo predvidoma 350 delavcev

Revozovo proizvodnjo letos bremenijo razmere v avtomobilski industriji, ki se spopada s pomanjkanjem polprevodnikov oziroma čipov, pa tudi drugimi težavami. Te so bodisi povezane s pandemijo covida-19 bodisi se pojavljajo na trgu sestavnih delov in surovin, je dodala Bašek Zildžović. Po zadnjih zaustavitvah je sicer oskrba v Revozu tekoča.

Načrtovano zmanjšanje obsega proizvodnje od sredine novembra so v podjetju napovedali oktobra. S tem ukrepom naj bi bilo prizadetih približno 350 zaposlitev, vodstvo podjetja pa se je zavezalo, “da bo skupaj z zavodom za zaposlovanje in partnerskimi agencijami sodelavcem, ki bodo zapustili podjetje, pomagalo pri iskanju nove zaposlitve na trgu, ki sicer beleži veliko povpraševanje po zaposlenih”.

Revoz je moral zaradi omenjene krize letos večkrat prekiniti proizvodnjo, da bi ohranili konkurenčnost, pa je bilo vodstvo primorano prilagoditi obratovanje tovarne v Novem mestu, so še zapisali.

Revoz v približno dveh tretjinah kot edina Renaultova tovarna izdeluje model twingo. Izdelujejo še električni twingo ter modela clio in električni smart. Običajno je dnevno izdelal nekaj več kot 700 vozil, zaposluje pa nekaj več kot 2.400 ljudi.