in

Razmere v beloruskem taborišču ob poljski meji: Najslabši kraj za življenje

Beloruske oblasti so izpraznile prebežniško taborišče ob meji s Poljsko. Po podatkih Poljske je taborišče povsem prazno, prebežnike pa so namestili v transportno-logistični center. Prvič po avgustu je proti Iraku poletelo tudi letalo s prebežniki. “Najslabše razmere za življenje, najhuje je za otroke,” je razmere opisala Narnan, ena od prebivalk taborišča.

V Belorusiji je po ocenah okrog sedem tisoč prebežnikov, od tega jih je bilo ob v improviziranih taboriščih ob meji s Poljsko nastanjenih okrog dva tisoč. Po poročanju Reutersa, so beloruske oblasti ta teden začele s premiki prebežnikov iz taborišča ob meji s Poljsko, kar bi lahko pomenilo zmanjšanje napetosti na relaciji Belorusija in Evropska unija.

Reuters se je pogovarjal z nekaterimi prebežniki, ki so prebivali v taborišču. Eden od prebežnikov je dejal, da so bile življenjske razmere zelo slabe. Dejal je, da niso imeli hrane, ob temperaturah blizu ledišča pa je bilo izredno težko preživeti noč. Dodal je, da sicer prihaja iz Kurdistana, v taborišču pa je preživel deset dni. Na vprašanje, kam si želi, je odgovoril, da v katerokoli državo v Evropski uniji.

28-letna Narnan je v pogovoru za Reuters povedala, da jo zelo zebe in da so razmere v taborišču izredno slabe. “Najslabše razmere za življenje,” je opisala razmere.

Poljaki potrdili, da je taborišče prazno

Poljski mejni policisti so sporočili, da so bila v četrtek taborišča prazna. “Taborišča so prazna. Prebežnike so odpeljali v transportno-logistični center v mestu Bruzgi,” je dejal tiskovni predstavnik poljske mejne službe. Več skupin so sicer videli v okoliških mestih, vendar Poljaki upajo, da se razmere počasi umirjajo.

Migrantska kriza na meji med Belorusijo in Poljsko

Evropa obtožuje Belorusijo, da je namerno ustvarila prebežniško krizo

Evropa je že dalj časa obtoževala Belorusijo in njenega voditelja Aleksandra Lukašenka, da namerno ustvarja prebežniško krizo. Režim Lukašenka naj bi organiziral več poletov iz bližnjega vzhoda in nato nagovarjal prebežnike k nezakonitemu prehodu meje s Poljsko in Litvo. Odločitev naj bi bilo maščevanje za sankcije EU proti Belorusiji.

Lukašenko zavrača obtožbe, da je namerno sprožil migrantsko krizo na zunanji meji EU. Po poročanju Reutersa naj bi v zadnjih mesecih zaradi spopadov s poljskimi vojaki, ko so poskušali poskušali prečkati mejo, umrlo najmanj devet oseb, od tega tudi enoletni otrok, medtem ko poljski mediji poročajo o 11 smrtnih žrtvah.

Belorusija prebežniki
Foto : REUTERS

Premestili so jih v transportno-logistični center

Prvič po avgustu je proti Bagdadu poletelo tudi letalo z več sto prebežniki. Tiste, ki so še vedno v Belorusiji, so namestili v transportno-logistični center, nedaleč od poljske meje. Tam so dobili osnovne potrebščine, topel obrok in vzmetnice.

V taboriščih so vladale izredno slabe razmere, saj so prebežniki spali v improviziranih šotorih. Mnogi so zaradi deževja in nizkih temperatur tudi zboleli.

Pred tem je Irak zaradi pritoka velikega števila ilegalnih migrantov preko letališča v Minsku sicer že avgusta ustavil redne letalske povezave z Belorusijo.

Razmere so se začele umirjati tudi po pogovorih med Lukašenkom in nemško kanclerko Angelo Merkel.

Belorusija je v četrtek sporočila, da so med migranti, ki so jih začasno namestili v skladiščno halo nekega logističnega podjetja v bližini meje s Poljsko, potrdil prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Obolelega so odpeljali v bolnišnico.

V skladiščni hali je dve noči zapored preživelo okoli tisoč ljudi. Beloruske oblati so tudi sporočile, da bodo sedaj v hali vzpostavile cepilni center za cepljenje proti covidu-19. Cepili bodo s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm.