in

Putin in Lukašenko zaskrbljena zaradi poljskih vojakov na belorusko-poljski meji

Ruski predsednik Vladimir Putin in beloruski voditelj Aleksander Lukašenko sta danes razpravljala o razmerah na belorusko-poljski meji in opozorila, da sta zaskrbljena zaradi napotitve poljskih vojakov na mejo.

Iz Kremlja so sporočili, da sta Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko “izmenjala stališča o razmerah z begunci” na meji, kamor je v zadnjih dneh prispelo na tisoče prebežnikov. Ker jih poljski organi ne spustijo v državo, množice ljudi ostajajo ujete na beloruski strani meje, in to ob vse nižjih temperaturah.

poljska, belorusija

Nekaj sto jih je skušalo v ponedeljek zrušiti ograjo z bodečo žico, ki jo je na meji postavila Poljska, a so jih poljski vojaki ustavili, med drugim s solzivcem, kar je bil najhujši incident doslej. Varšava je na mejo napotila na stotine dodatnih vojakov in policistov, sosednja Litva pa razmišlja o uvedbi izrednih razmer na meji.

Kot poroča beloruska tiskovna agencija Belta, sta dolgoletna predsednika Rusije in Belorusije govorila o “zaskrbljujočih dejstvih in trendih” na belorusko-poljski meji, tudi o ostrem ravnanju poljske strani s civilisti, ki želijo prečkati mejo. Kot posebej zaskrbljujoče sta izpostavila pošiljanje rednih poljskih vojakov na mejo.

EU beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku očita vodenje hibridne vojne, saj da z letali v državo že več mesecev namerno prevaža migrante iz držav Bližnjega vzhoda in jih nato orkestrirano pošilja proti meji s članicami EU. Belorusija obtožbe zavrača in Poljski očita kršitev humanitarnih obveznosti, s tem ko migrantom zavrača vstop v državo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes EU celo namignil, da bi morala Belorusiji finančno pomagati pri soočanju z valom migrantom, katerih končni cilj so bogate članice unije. Kot je namreč menil, bi morala biti EU dosledna v svojem ravnanju nasproti tretjih držav, prek katerih skušajo migranti doseči unijo. Pri tem je imel v mislih dogovor unije s Turčijo leta 2016, s katerim je slednja v zameno za nekaj milijard evrov ustavila val migrantov v Grčijo.