in

Prvi primer okužbe z različico omikron potrdili tudi v ZDA

ZDA so potrdile prvi primer nove koronavirusne različice omikron. Okužbo so potrdili v Kaliforniji pri osebi, ki se je 22. novembra vrnila iz Južne Afrike, je sporočil ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Oseba je bila polno cepljena. Trenutno je v karanteni in ima blage simptome. Vse tesne stike so že testirali in so bili negativni. Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi pojava omikrona že pred dnevi posvaril pred prevelikim strahom in znova pozval k cepljenju. ZDA so tako kot mnoge druge države uvedle tudi omejitev potovanj iz držav na jugu Afrike.

Omikron potrdili v 11 članicah EU

V 11 državah Evropske unije so do danes potrdili 59 primerov okužb z novo koronavirusno različico omikron, je razvidno iz podatkov Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC). Zaenkrat je najbolj prizadeta Nizozemska, kjer so potrdili 16 okužb, sledi Portugalska s 14 okužbami.

Bojana Beović

V Nemčiji so medtem potrdili devet primerov omikrona. Po štiri primere imajo na Danskem in v Italiji, tri na Švedskem, v Španiji in Belgiji so potrdili dva, na Češkem pa enega. Še enega so potrdili na francoskem otoku Reunion.

V Avstriji so po podatkih ECDC potrdili tri okužbe, pri dveh novih primerih gre za stike prve okužene osebe z omikronom v Avstriji, ki je bila pred tem v Južni Afriki. Kot sumljive medtem obravnavajo še štiri okužbe na Dunaju.

ECDC je še dodal, da trenutno pri več vzorcih iz EU in evropskega gospodarskega območja še preučujejo, ali gre za okužbe z omikronom. Tako so ravno danes na Norveškem potrdili dve okužbi z omikronom in v Švici tri, ki jih ECDC še nima med svojimi podatki. V primeru Norveške sta bili okuženi osebi pred tem v Južni Afriki.

V Švici en primer pri šolarju, vir okužbe neznan

Pri Švici pa je sledenje okužbam bolj zapleteno. En primer so potrdili pri 19-letniku med rednim testiranjem v šoli, vir okužbe je neznan. Še en primer so potrdili v kantonu Basel, več informacij ni na voljo. Kje so potrdili tretji primer, pa ni znano.

Večina potrjenih primerov nove koronavirusne različice v EU je sicer povezanih s potovanji na jug Afrike. Zaenkrat pa pri okuženih še niso zabeležili težjega poteka bolezni ali smrti, so dodali pri ECDC.

Guterres kritičen do omejitev potovanj zaradi omikrona

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je kritiziral omejitve potovanj, ki so doletele določene države in regije zaradi pojava nove različice omikron. Po njegovem mnenju je ukrep nepravičen in neučinkovit. “Ob virusu, ki ne pozna meja, omejitve potovanj, ki izolirajo državo ali regijo, niso le globoko nepravične in kaznovalne, so tudi neučinkovite,” je povedal na novinarski konferenci. Namesto omejitev potovanj bi morali okrepiti testiranje potnikov, je prepričan. “To je edini način, da se zmanjša grožnja širjenja, medtem ko se dovoli potovanja in gospodarsko aktivnost,” je dodal.

Potem ko so v Južni Afriki prejšnji teden prvič poročali o pojavu omikrona, je več deset držav uvedlo omejitve potovanj z juga Afrike. Guterres je poudaril, da se držav, ki so potrdile pojav novih različic, ne bi smelo kolektivno kaznovati za deljenje ključnih znanstvenih in zdravstvenih informacij. Podobno so bili do omejitve potovanj kritični v Južni Afriki. Proti omejitvam pa so se izrekli tudi pri regionalni Svetovni zdravstveni organizaciji za Afriko, saj da ukrep načenja globalno solidarnost.