in

Projekt e-vinjet se zaradi zamud draži za 900.000 evrov

Dars je s Skytollom sklenil aneks k pogodbi za vzpostavitev elektronskih vinjet. S tem se bo projekt podražil na 16,4 milijona evrov. Na Darsu so pojasnili, da so aneks sklenili zaradi skrajšanja pogodbenega roka, saj se je začetek del zavlekel zaradi pritožb neizbranih ponudnikov. Uvedba letnih e-vinjet za osebna vozila in polletne za motorna vozila ostaja napovedana za začetek decembra.

Dars je s slovaškim Skytollom sklenil aneks k pogodbi o vzpostavitvi in delovanju sistema elektronske vinjete. Aneks, vreden slabih 900.00 evrov, bo projekt podražil na 16,4 milijona evrov, izhaja iz objave na portalu javnih naročil. Aneks je bil potreben zaradi skrajšanega pogodbenega roka in dodatnih del.

Pritožbe pred državno revizijsko komisijo s strani neizbranih ponudnikov so zavlekle začetek izvedbe del sistema elektronske vinjete, ta pa brez skrajšanja pogodbenih rokov, ki so terjali aneks, ne bi bila končana pravočasno.

Na Darsu so danes za STA pojasnili, da če bi bila pogodba s Skytollom sklenjena v roku, torej najpozneje do 1. marca letos, aneks ne bi bil potreben, saj bi bila dela izvedena v roku, torej do 1. decembra. Ker pa so pritožbe pred državno revizijsko komisijo podpis pogodbe zamaknile, se rok za izvedbo del podaljša.

Tedenske in mesečne vinjete bodo uvedene z zamikom

Vlada je vzpostavitev sistema e-vinjete z zakonom predvidela 1. decembra letos, nato pa zaradi zamika sklenitve pogodbe z izbranim izvajalcem z novelo zakona določila, da se z decembrom e-vinjete uvedejo le delno. Na voljo bodo takrat samo letne e-vinjete za osebna vozila in polletne za motorna vozila, medtem ko bodo tedenske in mesečne v uporabi od februarja prihodnje leto.

Zastoj v Jesenicah
delo na cesti

V aneksu k pogodbi med Darsom in Skytollom so mejniki za izvedbo projekta – ki je sicer razdeljen na prodajni in nadzorni del sistema ter postprodukcijo oziroma vzdrževanje – določeni bolj podrobno, povzemajo današnje Finance. Prvi del delovanja prodajnega sistema e-vinjete ima še vedno rok 1. december, drugi del pa 1. februar 2022. Podaljšan pa je drugi del roka za produkcijsko delovanje cestninskega nadzora oziroma za vzpostavitev celotnega sistema, in sicer na 27. februar 2022.

Dars je sicer razpis za sistem e-vinjete objavil septembra lani, dobil je tri ponudbe in konec januarja letos izbral slovaški Skytoll. Vloženi so bili trije revizijski zahtevki, državna revizijska komisija je vse zavrnila, Dars pa je pogodbo s Skytollom podpisal 27. maja.

E-vinjeta bo veljala eno leto od dneva nakupa

Z decembrom bo torej sistem e-vinjete stekel le delno. Elektronske letna vinjeta sicer ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu. Zdaj letna vinjeta velja 14 mesecev od 1. decembra. Pričakovati je, da vozniki, ki imajo letno vinjeto z letnico 2021, nove ne bodo kupili pred njenim iztekom, torej pred 31. januarjem 2022, razen denimo v primeru prodaje oz. nakupa novega avta.