in

Prizori izjemnega opustošenja po divjanju tornadov v ZDA

Niz tornadov, ki so v noči s petka na danes sejali uničenje v več ameriških zveznih državah, so samo v Kentuckyju terjali več kot 70 življenj, oblasti se bojijo, da bo število do večera naraslo čez sto. Kot poročajo ameriški mediji, pa je škodo utrpelo šest zveznih držav.

hrvaška poplave

V Kentuckyju so do tal porušeni celotni stanovanjski bloki, tornado je uničil številne hiše in poslopja. Kot je sporočil guverner te zvezne države, pa je šlo za najhujše tornade v zgodovini Kentuckyja. “Za mestom je ena najtežjih noči v njegovi zgodovini,” je še sporočil guverner.

Tornadi so za sabo pustili 320 kilometrov dolg pas uničenja. V šestih zveznih državah so sicer zabeležili več kot 30 tornadov, kočne ocene škode, ki jo je neurje pustilo za seboj, pa oblasti še niso sporočile.

Med bolj prizadetimi je mesto Mayfield na jugozahodu Kentuckyja, kjer je tornado zadel tovarno sveč, v kateri je bilo več kot sto delavcev. Ena od preživelih delavk je za CNN pojasnila, kako je bilo v trenutku, ko je tovarno zadel tornado. “V ušesih mi je piskalo. Skupaj s stavbo smo se zibali naprej in nazaj, nato pa se je vse sesulo na nas,” je pojasnila. Ujeta med ruševinami je uspela poklicati policijo, svojo mamo ter sorodnike sodelavca. Da so reševalci tudi dejansko prišli, pa je izvedela šele tedaj, ko je začutila, da ljudje hodijo na ruševinah, pod katerimi je ležala.