in

Priznal trojni umor v Gerečji vasi: prijatelji žrtev zahtevajo dosmrtni zapor

Na ptujskem sodišču danes potekajo sklepne besede v sodnem procesu zoper Silva Drevenška zaradi trojnega umora na lanski božič v Gerečji vasi. Obtoženi, ki se doslej ni zagovarjal, je tokrat presenetil s priznanjem dejanj, tožilka pa je po dveh urah branja sklepne besede zanj terjala dosmrtni zapor.

Po odmoru bodo svoje povedali še obramba in pooblaščenec oškodovancev, priložnost bo dobil tudi Drevenšek. A ta je zjutraj že pred sklepnimi besedami spregovoril sploh prvič na sojenju in presenetil s priznanjem in obžalovanjem storjenih dejanj.

požar

Kot je dejal, še danes ne more verjeti, da se je zgodilo, kar se je. “Ne vem, kaj se je z mano zgodilo. Ubil sem tri nedolžne ljudi ter prizadel sorodnike in prijatelje. Nikoli v življenju nisem pomislil na umor in nikoli več tudi ne bom,” je dejal na kratko, preden je moral dve uri poslušati na kako krvoločen način je iz maščevanja in koristoljubja umoril svojo nekdanjo partnerko in njena starša.

Ker je to storil pred očmi svojega štiriletnega sina, mu tožilstvo očita še kaznivo dejanje zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Tožilka Tea Kukovec Belšak je zato od senata pod vodstvom Marjana Stelca terjala pet let zapora, za vsako kaznivo dejanje umora pa po 30 let in izrek enotne dosmrtne zaporne kazni.

Silvo Drevenšek
Foto : BOBO

Dejanje je napovedoval

To je utemeljila z izredno zavržnostjo načina izvršenih umorov, ki jih je storil v prištevnem stanju le za zato, da bi se umorjenim maščeval, ker ga je partnerka zapustila in pri tem terjala delitev premoženja. Dejanje je celo napovedoval na obletnico vselitve v hišo, kar so potrdile nekatere priče.

Tožilka je posebej poudarila, da glede na očitke pri izreku sodbe ni mogoče upoštevati nobenih olajševalnih okoliščin, tudi ne dejstva, da doslej še ni bil kaznovan.

Sicer pa so udeležence postopka pred sodiščem zjutraj pričakali prijatelji oškodovanega brata oziroma sina umorjenih, ki po tragičnem dogodku skrbi za obtoženčevega sina. Tudi ti so za morilca terjali kazen dosmrtnega zapora.