in

Pred 80 leti je začel oddajati Radio Kričač

Pred 80 leti je z oddajanjem v takrat okupirani Ljubljani začel Radio Kričač, ilegalna radijska postaja OF. V eter je poslal 50 oddaj s 23 lokacij v Ljubljani, so sporočili iz ljubljanske mestne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB.

Radio je oddajal trikrat na teden po 15 minut, prvič 17. novembra 1941 zvečer, nazadnje 4. aprila 1942.

Kraljica Elizabeta

Vsako oddajo so začeli s tiktakanjem ure in pesmijo Naprej zastave slave, na koncu oddaje pa so povedali, kdaj bo naslednje oddajanje. “V svojih oddajah so sodelavci Kričača dvigovali moralo, spodbujali ljudi k razmisleku in dejanjem upora, vlivali pogum in željo po boju, kar vse je bila tudi srčika vseh sporočil izvršnega odbora OF. Zanikali so tudi vse vznemirljive in siceršnje novice, ki so jih trosili tuji in domači sovražniki,” so ob tem zapisali v ljubljanski mestni organizaciji ZZB NOB. Dodali so, da je radio bolj kljuboval okupatorju kot pa informiral.

7. februarja 1942 so sodelavci radia pripravili tudi enourno kulturno oddajo z govorom Prežihovega Voranca, recitacijami in glasbo, oddajanje pa končali s pesmijo Hej Slovani. Šlo naj bi za prvi kulturno-umetniški program v okupirani Evropi med 2. svetovno vojno.

Italijani radia niso nikoli odkrili

Vse oddaje so potekale zvečer, razen zadnje, v nedeljo, 4. aprila 1942, ko je stopila v veljavo uredba okupatorskih oblasti, da morajo vsi lastniki radijskih sprejemnikov te oddati in s streh odstraniti antene. Kljub prizadevanjem italijanski okupator radia ni nikoli odkril.

Oznake