in

Poštarji bi morali pri dostavi paketa preverjati PCT-pogoj. Sindikat: Tega ne delamo, kršimo odlok.

Pošta je podjetje v stoodstotni lasti države. Foto: BoBo

SPD se je pridružil Sindikatu delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije pri opozorilih na težave in stiske, s katerimi se trenutno zaradi dodatnih omejitev in ukrepov ob preverjanju pogoja PCT na terenu srečujejo poštni delavci. Kot so zapisali, od inšpektorjev pričakujejo enako vnemo pri spoštovanju vseh pravil.

V omenjenem sindikatu so namreč že marca opozarjali na nezadovoljstvo strank s pogodbenimi izvajalci, svet delavcev Pošte pa je takrat tudi podal prijavo na inšpektorat za delo, a na njihove ugotovitve še vedno čakajo.

Zanima jih, zakaj inšpekcijski postopek traja toliko časa. “Očitno so vse prijave in celo kršitve zakonov sprejemljive, razen v primerih, ko politika pritisne na inšpektorje. To vidimo zdaj pri preverjanju spoštovanja odlokov in to smo videli pred leti v primerih podizvajalcev v Luki Koper. Enaka obravnava na Pošti Slovenije pa je očitno drugotnega pomena,” pravijo v sindikatu.

Ob tem ugotavljajo, da je glede izvajanja PCT-pogoja trenutno za inšpektorje na prvem mestu pravna formalnost oziroma izpolnjen PCT, in ne varnost ter zdravje delavcev. Glede na predpise za zajezitve epidemije je namreč z vidika delodajalca dovolj samotestiranje, na terenu pa lahko po navodilih inšpektorjev stranke od pismonoš zahtevajo pogoj hitrega antigenskega testa.

SPD: Prevzemamo odgovornost za kršenje vladnega odloka

V sindikatu priznavajo, da delavci v praksi odklanjajo in kršijo odlok vlade, ki od njih zahteva, da bi morali pri vročanju priporočenih in paketnih pošiljk pri strankah preverjati, ali izpolnjujejo PCT-pogoj. Ker bi to bistveno podaljšalo njihov delovni čas, ki se konča, ko opravijo dostavo vseh pošiljk, tega ne počnejo.

Inšpektorji: “Doseči želimo, da ponudnik PCT-pogoj preveri pri vhodu”

Sindikat poštnih delavcev prevzema vso odgovornost za to odločitev in bodo delavcem nudili tudi potrebno pravno zaščito, enako pa pričakujejo tudi od drugega reprezentativnega sindikata. Pri tem poudarjajo, da se zavedajo resnosti epidemije, saj so doslej v dialogu z delodajalcem uveljavljali številne preventivne ukrepe.

Od delodajalca so tudi zahtevali, da organizira preverjanje pogoja PCT pred vhodi na pošte, saj je nesmiselno, da to opravljajo zaposleni na okencu, ko je stranka že vstopila na pošto.
Kot so še zapisali, pričakujejo, da bo vnema inšpektorata, kakršno izkazuje pri preverjanju odlokov, ki so nastali čez noč, obveljala tudi pri preverjanju pravic vseh delavcev, ki veljajo že več kot 20 let.

Tržni inšpektorat in inšpekcija za varno hrano v teh dneh sicer izvajata poostren nadzor nad pravilnim preverjanjem pogoja PCT v trgovinah, gostinskih obratih in na bencinskih servisih. Največ kršitev so zaznali na bencinskih servisih in v gostinskih obratih.