in

Poškodovani Chiellini zagovornik Superlige in nasprotnik VAR-a

Giorgio Chiellini se je zavzel za spremembe v evropskem nogometu. Foto: EPA

Branilec Juventusa je prišel na zbor letošnjih evropskih prvakov, a je tabor danes tudi že zapustil zaradi poškodbe stegenske mišice.

Mancini ne bo mogel računati niti na napadalca Cira Immobileja, vezista Lorenza Pellegrinija in Nicola Zaniola, vprašljiv je tudi nastop Nicole Barelle. Odločilna tekma za prvo mesto v skupini C bo na rimskem Olimpicu v petek ob 20.45, ko se bodo azzurri srečali s Švico.

Nogomet je čudovita igra, toda lahko bi bila še boljša
Kapetan Juventusa je zagovornik Superlige, želi si več tekem proti najboljšim ekipam v Evropi in manj s slabšimi italijanskimi moštvi.

S predsednikom se že več let pogovarjava o Superligi. Prihodnost nogometa gre v to smer. Ideja je, da bi nogomet postal bolj evropski in manj odvisen od nacionalnih zvez. Nogometaš, ki je dovolj dober za Juventus, si želi igrati proti najboljšim ekipam. Klubi in zveze morajo najti način, kako sprostiti urnike in narediti prostor še za druga tekmovanja, ki bodo lahko še izboljšala trenutno stanje nogometa. Nogomet je čudovita igra, toda lahko bi bila še boljša. Dober primer za to je Amerika,” je o Superligi povedal Chiellini.

Številko klubov v Serie A bi skrčil na 16
37-letni branilec je kritičen tudi do števila tekem v Serie A, kjer je tradicionalno na sporedu 38 krogov. Ima se za nogometnega romantika in ne podpira videosodnikov.

V Serie A imamo preveč klubov. Imeti bi jih morali največ 18, morda bi bilo bolje celo 16. Liga bi postala bolj konkurenčna, sprostilo pa bi se nekaj terminov tudi za kakšno drugo evropsko tekmovanje. Najraje bi ukinil sistem VAR. Zelo pomembno je, da se najdejo pravilni ljudje, ki lahko sedejo za mizo in se objektivno pogovarjajo o tem, kaj je najbolje za nogomet. Trenutno je v nogometu premalo dialoga in razumevanja. To vidijo tudi navijači.”


Skupina C, petek ob 20.45:
ITALIJA – ŠVICA
SEVERNA IRSKA – LITVA

Ponedeljek ob 20.45:
SEVERNA IRSKA – ITALIJA
ŠVICA – BOLGARIJA

Lestvica:               
ITALIJA     6 4 2 0 12:1 14 točk 
ŠVICA      6 4 2 0 10:1 14   
BOLGARIJA    7 2 2 3 6:10 8   
SEVERNA IRSKA  6 1 2 3 5:7 5   
LITVA      7 1 0 6 4:18 3