in

Poostren nadzor nad PCT-pogojem. Zaprli tudi praznične hiške v Kopru in Mariboru.

Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na Finančni upravi Republike Slovenije, je na vladni novinarski konferenci pojasnil, da so za preverjanje spoštovanja ukrepov za zamejevanje širjenja novega koronavirusa vključili večino svojih nadzornikov – ob inšpektorjih tudi uslužbence mobilnih oddelkov. Druge nadzorne dejavnosti zato izvajajo le v nujnem obsegu.

Od 15. novembra so tako na dan opravili v povprečju 157 nadzorov in pri 18.345 ljudeh preverili, ali izpolnjujejo pogoj preboleli, cepljeni, testirani. V 530 nadzornih oziroma 14 odstotkih so ugotovili 561 nepravilnosti – v nekaterih nadzorih je bilo odkritih več nepravilnosti.

V tem obdobju so izdali 10 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 32.000 evrov. Izrečenih je bilo tudi 550 opozoril, ker je bil nadzor pri zavezancih opravljen prvič in je bila nepravilnost odpravljena takoj. 392 od teh je bilo pri gostincih, 56 pri trgovcih.

V tem obdobju je bila izrečena ena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti do odprave nepravilnosti in štiri zapečatenja pri gostincih zaradi izvajanja gostinske dejavnosti na sejemski prireditvi, kar je z vladnim odlokom prepovedano,je naštel Maček.

Poostren nadzor finančnih inšpektorjev

Po Ljubljani brez prazničnih hišk s pijačo še Koper

Potem ko so prejšnji teden zaprli hiške na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, so te zaradi obiska inšpektorjev od konca tedna zaprte tudi na Titovem trgu v Kopru.

Direktorica koprskega zavoda za turizem Mojca Vojska je pojasnila, da so gostinsko dejavnost izvajali v sedečem režimu med 5. in 22. uro, prav tako ne gre za sejemsko dejavnost, iz zapisnika inšpekcije pa je prav tako razvidno, da so upoštevali vse varnostne ukrepe in še več. Tako je bil prostor zagrajen in se je ob samem vstopu na teraso preverjalo izpolnjevanje PCT-pogoja. Zato ne razumejo, zakaj se je zgodilo zaprtje. Ponudniki so ogorčeni, poroča STA.

Na uradno odločbo inšpekcije gostinci še čakajo, direktorico zavoda za turizem pa skrbijo predvsem pritožbeni roki, saj bi se kaj lahko zgodilo, da bodo šele sredi januarja izvedeli, ali je zdajšnje zaprtje upravičeno ali ne.

Kot je dodala, jim je inšpekcija po ovinkih nakazala, da se je vlada odločila, da ne bo dopuščala izjem. “Strinjamo se, da vlada ne dopušča izjem, dati vse v isti koš, pa tudi ne gre,” je poudarila. “Očitek, da iščemo luknje in da se hočemo nečemu izogniti, je popolnoma neupravičen,” je še dodala.

Štirje gostinci so nad nenadnim zaprtjem ogorčeni. Veliko stroškov so imeli tudi zato, da so poskrbeli za varnost, prizorišče je bilo zagrajeno, še pred vstopom pa so pregledovali PCT-pogoj, je za Radio Koper povedal eden izmed gostincev Andrej Krmac: “Mi smo zelo ogorčeni in razočarani nad tem, kar se je zgodilo. Res smo veliko truda dali v vse to, da smo lahko izpeljali, kot je res varno. Nastaja dnevno velika materialna škoda. Po našem mnenju in mnenju naših pravnikov so nas popolnoma nelegitimno in protizakonito zaprli. Mi smo imeli najet celoten kader, vso hrano za ves mesec, tako da je ta škoda za nas, ki smo manjši obrati, velika.” Ponudniki že napovedujejo skupinsko tožbo.

Inšpektorji zaprli tudi stojnice v Mariboru

Finančni inšpektorji so zaprli gostinske stojnice na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Kot so povedali na mariborskem zavodu za turizem, je Finančna uprava RS (Furs) ob današnjem popoldanskem inšpekcijskem nadzoru na Trgu Leona Štuklja izdala ponudnikom, ki so v hišicah izvajali gostinsko dejavnost, ustno prepoved opravljanja dejavnosti.

Gostinci v celoti upoštevajo ustno odločbo, zato so izvajanje gostinske dejavnosti prekinili in hišice zaprli. Gostinci čakajo pisno odločbo, v kateri bodo podrobneje obrazloženi razlogi za izrek ukrepa, na podlagi katerih se bodo odločali o morebitnih pravnih sredstvih,” pravijo na mariborskem zavodu.

V Mariboru so štirje gostinci od petka v hišicah, ki so nameščene na Trgu Leona Štuklja, znova izvajali gostinsko dejavnost, a zgolj s ponudbo pijače oziroma toplih napitkov, ne pa tudi hrane. Strežba je bila po navedbah organizatorjev izključno sedeča, gostinci pa so pri obiskovalcih preverjali izpolnjevanje PCT-pogoja.

Maček: Ugotavljamo pozitivne učinke nadzorov

Na letni ravni so sicer inšpektorji opravili več kot 7700 takšnih nadzorov in izrekli za več kot 132.000 evrov kazni. Ugotavljajo pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj se delež nadzorov, ko ugotovijo kršitve, znižuje. V zadnjem tednu je delež znašal 12 odstotkov, predtem pa je bil okoli 20-odstoten. Po mnenju vodje sektorja za finančni nadzor se to pozna tudi na dnevni ravni potrjenih okužb, ki zadnje dni upada.

“Ne želimo delati na povečanju številk”

Tudi Martina Gašperlin, v. d. glavnega tržnega inšpektorja TIRS-a, je potrdila, da se pogoj PCT v večini primerov upošteva in spoštuje. Konec tedna je nadzor trgovinske dejavnosti potekal po celotni Sloveniji. Večinoma so ugotovili le manjše nepravilnosti, predvsem pri nedoslednem preverjanju osebnih dokumentov. V primeru Merkurja v Izoli je inšpektor izdal ustno prepoved opravljanja trgovinske dejavnosti do odprave nepravilnosti. Takoj zatem je bila napaka odpravljena. Merkur v Izoli je tako odprt in ne zaprt, kot smo poročali.

Ta konec tedna so preverjali tudi gostinske obrate na področju Maribora in Celja ter v enem ugotovili, da je zabava trajala tudi po koncu obratovalnih ur. Medtem ko v Ljubljani prejšnji konec tedna sploh noben nočni kljub ni deloval.

Zaradi prihajajočih praznikov pričakujejo več ljudi v trgovinah, inšpektorji pa bodo po besedah tržne inšpektorice na terenu poskušali zagotoviti varno okolje in s tem prijetne praznične dni. “Cilj naših nadzorov je zagotoviti spoštovanje pogoja PCT – tako pri strankah kot pri ponudnikih. Ne želimo delati na povečanju številk, temveč da se PCT-pogoj preverja povsod,” je dodala.