in

Policisti preiskali policiste, ki naj bi imeli lažna PCT potrdila

Na generalni policijski upravi so nam potrdili, da so po več slovenskih krajih potekale hišne preiskave in to pri policistih, ki naj bi imeli lažna potrdila PCT. Toleranca do zaposlenih, ki izvršijo kaznivo dejanje, je ničelna, poudarja generalni direktor policije Anton Olaj. En policist, ki so ga z lažnim PCT potrdilom dobili prejšnji teden, je že izgubil službo. Kaj bo z ostalimi?

“Policija je danes nudila pomoč posebnemu oddelku specializiranega državnega tožilstva pri izvedbi hišnih preiskav na območju različnih krajev Slovenije. Hišne preiskave so se opravljale pri več policistih v zvezi s preiskavo ponarejenih covid potrdil,” so na generalni policijski upravi potrdili tudi za N1 Slovenija.

Posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva preiskuje kazniva dejanja policistov. Pri koliko policistih so danes zaradi domnevno lažnih PCT potrdil opravili hišne preiskave, za zdaj še ni znano, prav tako ne, ali so današnje hišne preiskave nadaljevanje preiskav prejšnji teden, ko so policisti pridržali dva zdravnika (iz Lenarta in Ptuja), ki sta izdajala različna lažna dovoljenja, med njimi tudi covidna in se pri tem okoristila za dober milijon evrov.

Takrat so policisti odkrili tudi enega svojega kolega, ki si je prav tako kupil lažno PCT potrdilo, in ga odpustili iz službe.

“Od ugotovitev posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva bodo odvisni nadaljnji delovnopravni ukrepi zoper policiste, ki jih predlagajo vodje enot, v katerih so policisti zaposleni. Končno odločitev o ukrepih zoper njih pa bo sprejel generalni direktor policije,” še pravijo na generalni policijski upravi.

A generalni direktor policije Anton Olaj poudarja “ničelno toleranco do zaposlenih, ki izvršijo kaznivo dejanje, saj so taka ravnanja nesprejemljiva v skladu z veljavnimi predpisi in naravo policijskega dela.” Dodaja še, da v vrstah policije “ni prostora za policiste, ki izvršujejo nezakonita dejanja, hkrati pa to meče slabo luč na policiste in policistke, ki pošteno in predano opravljajo policijske naloge.”