in

Policija pridržala dva zdravnika, ki sta z lažnimi potrdili zaslužila več kot milijon evrov

Policija naj bi pridržala dva zdravnika. Foto: BoBo

Predkazenski postopek poteka zoper dva zdravnika, ki sta zlorabila svoj uradni položaj s tem, da sta s kršitvijo več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih morajo podjetja in druge organizacije pridobiti kot pogoj za delo svojih zaposlenih in ki jih člani organizacij potrebujejo za dokazovanje zdravstvene sposobnosti za opravljanje določenega dela ali določene dejavnosti, kot so npr. športne dejavnosti. Predkazenski postopek poteka tudi zoper odgovorne osebe podjetij in organizacij, ki so za svoje zaposlene oz. člane tako pridobile zdravniška spričevala, so sporočili s policije.

Eden od osumljenih zdravnikov je kot uradna oseba zlorabil svoj položaj zdravnika tudi s tem, da je v času trajanja epidemije in v času veljavnosti več ukrepov za zajezitev okužb z virusom SARS-CoV-2 več ljudem za plačilo denarne nagrade neupravičeno izdal večje število zdravniških potrdil o prebolelosti, čeprav je vedel, da covida-19 niso preboleli. Prav tako je osumljeni zdravnik proti plačilu neupravičeno izdajal tudi potrdila o opravljenih hitrih testih (t. i. HAG-testih) in testih PCR.

Pri izvedbi vseh operativnih dejavnosti je sodelovalo več kot 100 kriminalistov s policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica.

Na podlagi sodnih odredb so kriminalisti izvedli več hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih ter osebnih in tovornih vozilih.

Dva zdravnika sta s potrdili zaslužila milijon evrov

Ugotovljeno je, da sta si osumljena z vsemi storjenimi kaznivimi dejanji v daljšem obdobju pridobila več kot milijon evrov protipravne premoženjske koristi.

Policija naj bi po poročanju spletnega medija N1 med preiskavo odkrila tudi policista, ki si je priskrbel lažno covidno potrdilo. Zato so ga po neuradnih informacijah že odpustili.

Ponarejenih potrdil ne manjka

Policisti od začetka uvajanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 zaznavajo večje število ponarejenih potrdil o izvedbi PCR-testov, potrdil o cepljenju, potrdil o prebolelosti in drugih potrdil za priznavanje pogoja PCT. Med 2. in 8. novembrom so obravnavali deset ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT, so sporočili s policije.

Obravnavali so tudi primer človeka, ki se je želel cepiti in je pri tem uporabil zdravstveno in osebno izkaznico drugega človeka, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU).

V tem času so na mejnih prehodih Obrežje, Rigonce, Sečovlje in Dragonja odkrili skupno devet primerov izkazovanja s ponarejenimi potrdili o PCR-testiranju, prebolelosti oziroma cepljenju. Mejni policisti so obravnavali štiri slovenske in pet tujih državljanov.

S ponarejenim potrdilom v UKC, s tujo izkaznico na cepljenje

V eno izmed zdravstvenih ustanov na območju središča Ljubljane, po poročanju medijev gre za Univerzitetni klinični center Ljubljana, je prišla oseba, pri tem pa se je identificirala s ponarejenim potrdilom o cepljenju proti covidu-19, izdanim na ime njene sorodnice. V Mariboru pa se je želela cepiti državljanka Slovaške in pri tem uporabila zdravstveno in osebno izkaznico državljanke Slovenije.

Vse osebe, ki ponarejeno listino bodisi hranijo bodisi uporabijo, storijo kaznivo dejanje ponarejanja listin. Policisti listino zasežejo, imetnika pa kazensko ovadijo. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora. Policija v okviru preiskave preveri vse okoliščine dejanja, tudi kje, kdaj in kako so storilci pridobili ponarejeno potrdilo. S tem poskušajo ugotoviti tudi identiteto osebe, ki je potrdilo ponaredila.

Policisti pozivajo vse, ki poznajo primere zlorab covidnih potrdil, naj o tem obvestijo pristojne organe, v primerih kaznivih dejanj pa naj obvestijo najbližjo policijsko postajo ali državno tožilstvo, so še sporočili z GPU-ja.

Ponarejeni PCR-testi na meji

O ponarejenih potrdilih poročajo tudi z različnih policijskih uprav. Tako so s Policijske uprave Koper danes sporočili, da so v ponedeljek na mejnem prehodu Dragonja odkrili dva državljana Slovenije s ponarejenim PCR-testom, eden od njiju pa je imel ponarejeno tudi digitalno potrdilo. Obravnavali so tudi državljanko Slovenije, ki je spremenila datum veljavnosti zdravniškega potrdila.

Na mejnem prehodu Sečovlje pa so v ponedeljek zvečer obravnavali dva državljana Slovenije, ki sta imela ponarejeni potrdili o prebolelem covidu-19. Tudi na mejnem prehodu Jelšane so policisti pri dveh državljanih Slovenije odkrili ponarejeni PCT-potrdili. Vse kršilce bodo kazensko ovadili, so še sporočili s PU-ja Koper.