in

Policija na protestu v Ljubljani pridržala sedem ljudi

Na sobotnih protestih nasprotnikov cepljenja in ukrepov za zajezitev širjenja virusa v Ljubljani so policisti začasno pridržali sedem oseb. Uvedli so 38 postopkov zaradi kršitev zakonodaje ter tri predkazenske postopke zaradi napada na uradno osebo. Postopek o prekršku vodijo tudi zoper organizatorja. Lažje sta bila poškodovana dva policista.

Kot so sporočili iz policijske uprave Ljubljana, so v soboto opravili varovanje dveh neprijavljenih shodov. Prvi se je na Trgu republike začel okoli 10. ure, drugi pa dve uri pozneje na istem mestu in nekaj pred 14. uro so se udeleženci obeh skupaj odpravili po središču Ljubljane, najprej ob Ljubljanici, nato pa na Slovensko cesto v smeri Gosposvetske ulice.

Na prvem shodu se je po ocenah policistov zbralo okoli 150, na drugem pa 1500 ljudi. Udeleženci so bili opozorjeni, da sta shoda neprijavljena in v skladu z vladnim odlokom prepovedana, ter da so dolžni spoštovati navodila policije, so sporočili ljubljanski policisti. Večkrat so jih tudi pozvali, naj ne ogrožajo varnosti prometa.

Foto : Borut Živulović/BOBO

Zaradi ogrožanja varnosti ljudi ter javnega prometa je bil shod nekaj pred 15. uro razpuščen. Udeleženci ukazov niso upoštevali in so še naprej kršili javni red, med drugim so v policiste metali razne predmete, pravijo ljubljanski policisti. Zaradi hujših kršitev javnega reda je bilo sedem oseb pridržanih za čas trajanja shoda. Policisti so med interveniranjem zoper posameznike uporabili prisilna sredstva, telesno silo ter sredstva za vezanje in vklepanje.

Zoper 26 oseb policisti vodijo postopke o prekršku zaradi kršitev zakona o javnih zbiranjih, zoper 12 pa zaradi kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru. Prav tako so zaznali eno kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa. Na obeh shodih so do sedaj zaznali po eno kršitev zakona o javnih zbiranjih, kjer vodijo postopek o prekršku zoper organizatorja.

Zaradi treh primerov kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, policisti vodijo predkazenski postopek zoper dva znana in enega neznanega osumljenca. Zaznali so tudi primer kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, katerega storilec še ni znan. Po do sedaj znanih podatkih sta bila lažje poškodovana dva policista, še pravijo na PU Ljubljana.

Protest anticepilcev
Foto : Borut Živulović/BOBO

Protestniki so se v soboto na ljubljanskem Trgu republike zbrali na poziv stranke Resni.ca in civilnih iniciativ ter mirno izražali nasprotovanje vladnim ukrepom za zajezitev epidemije covida-19 in predlogu novega protikoronskega zakona. Predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović je v govoru pozval k odpravi covidnih ukrepov in k zamenjavi oblasti.